A választások sok tekintetben meglepő eredményei után itt a következő kérdés: ki kivel tud majd kormányt alakítani. Egyesek már előrehozott választásokról beszélnek.

 

A TA3 és az RTVS mai, választások utáni műsoraiból válogattuk össze a legfontosabb információkat.

 

Az első reakcióikból leszűrhető, hogy nagyon nehéz kormányalakítás elé nézünk. A választások után 30 nap áll a pártok rendelkezésére, hogy kormányt alakítsanak.

 

 hirdetes_400x285  

Bugár Béla a TA3 műsorban ma délelőtt úgy nyilatkozott, hogy nem olyan variációról, amely stabil kormányt hozhatna létre. A Most-Híd elnöke nem zárta ki a Smer és Kotleba pártjának együttműködését. Mint elmondta, az SNS-szel nem kormányozna. „Kérdem én, ha az SNS-szel nem vagyunk hajlandók kormányoznik, akkor milyen Smeres kormányról beszélünk?”

 

Forrás: HNonline
Forrás: HNonline

 

Robert Fico öt olyan pártról beszélt, akikkel el tudja képzelni a kormányalakítást, de ez nem azt jelenti, hogy minddel szövetségre lépne. Később közvetve utalt rá, hogy az öt párt között ott van a Most-Híd, a Sieť és az SNS is. Bugár szavait, miszerint szövetkezne Kotlebával, közvetve tagadta: „Ezt mondta Bugár? Valószínűleg nem aludta ki magát.”.

 

Richard Sulík saját bevallása szerint el tudja képzelni az az SNS-szel való együttműködést. A tárgyalásokat csupán két párttal zárta ki: a Smerrel és Kotleba pártjával. Matovičot megbízható politikusnak nevezte. Az RTVS műsorában a déli órákban arról beszélt, hogy nincs ellenére egy sokpárti koalíció. „Ha olyan egyezségek születnek, amelyeket betartanak, akkor ezek a pártok sokáig kitartanak”.

 

Ki kivel és kivel nem

 

Boris Kollár a Smerrel való kormányozást és a”csendes együttműködés” lehetőségét is kizárta. Jobboldali kormányt szeretne. Hozzátette, hogy Kotlebával sohasem szövetkezne, de a választók iránti tiszteletből tárgyalna vele. Az RTVS-ben a műsorvezetők azon kérdésére, hogy az új kormány kibír égy évet annyit mondott: „Meg sem alakul”.

 

valasztasok utan
Kép: rtvs

 

Radoslav Procházka az RTVS műsorában azt mondta, hogy a következő kormány legnagyobb feladata a korrupció és az offshore cégek visszaszorítása lesz. A kDH-ból való kiválását nem bánta meg.

 

Matovič: ha Bugár is akarja, kormányozhatunk az SNS-szel

 

Igor Matovič Richart Sulíkhoz hasonlóan kizárta az együttműködést a Smerrel és Kotlebával. Kijelentette, hogy bízik abban, hogy a Most-Híd és az SNS meg tudnak egyezni, utalva arra, hogy kettejük együttműködésétől is függ egy sokpárti jobboldali koalíció létrejötte.

 

Andrej Danko, az SNS elnöke bárkivel hajlandó leülni tárgyalni, kivéve Kotlebát. Az RTVS műsorában a Most-Híddal kapcsolatban megemlítette az autonómia kérdését, amit Bugár azonnal a köztük levő áthatolhatatlan ellentét jelének tartott.

 

HNonline

 

Nyitókép: HNonline

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!