Komárom lakossága jelentősen csökken, ám ez nem csak a nagy múltú kikötővárosra igaz, hanem Szlovákia legtöbb kisvárosára is. A szociológusok szerint azonban a magyarlakta járásokban a lakosságcsökkenése mégis erősebben mutatkozik meg. Miért?

 

Gyurgyík László szociológus a Hírek.sk kérdésére fejtette ki, hogy a magyarlakta városok lélekszámcsökkenését elsősorban a lakosság elöregedése, a születések és a házasságkötések alacsony száma okozza.

 

Így kéne kinéznie madártávlatból a két komáromot összekötő új hídnak. A város gazdaságán segíthet, kérdés, menniyre. Forrás: atlas.sk
Így kéne kinéznie madártávlatból a két komáromot összekötő új hídnak. A város gazdaságán segíthet, kérdés, menniyre. Forrás: atlas.sk

 

 

 hirdetes_810x300  

Az elvándorlás is rendkívül magas, a város vezetése több mint 2000 olyan komáromi lakosról tud, akik életvitelszerűen nem a városban élnek, csupán megtartották komáromi címüket.

 

A Statisztikai Hivatal Adatai szerint 2015 végén 34 344 lakos élt a felvidéki városban, az elmúlt húsz évben több mint 3500 fővel csökkent a népesség száma, ami a 2000 névleges lakossal együtt már 15 százalékos csökkenést jelent.

 

 

Demográfiai fordulópont és gazdasági kihívások

 

 

Komárom példája jól tükrözi a legtöbb szlovákiai város problémáját, az elöregedést és a gazdasági hanyatlást.

 

Dél-Szlovákiában amúgy is alacsony a munkahelyteremtő beruházások száma, ezek hiányában viszont az egyébként kiemelkedő komáromi oktatási rendszer nem tudja kifejteni jótékony hatását, a kinevelt tehetségek nem otthon kamatoztatják képességeiket.

 

A város ikonjaként számon tartott hajógyár gyakorlatilag alig működik, a város magyar oldalán lévő multinacionális vállalatok pedig egyre kevesebb embernek adnak munkát.

 

Az egykor legendás komáromi hajógyárat a viszontagságos évek  gyakorlatilag tönkretették. A város nagyon megszenvedte. Forrás. teraz.sk
Az egykor legendás komáromi hajógyárat a viszontagságos évek gyakorlatilag tönkretették. A város nagyon megszenvedte. Forrás. teraz.sk

 

A másik, országos jellegű probléma az időskorú lakosság arányának emelkedése. A nyugdíjasok létszáma önmagában nem negatívum, de mivel évről évre kevesebb a gyerek és a fiatal, ezért kettősprobléma lép fel: egyfelől elöregszik a lakosság, ami a város forrásainak átcsoportosítását követelheti meg például az oktatástól a szociális hálóba, másrészt egy csökkenő létszámú munkaképes korú népességnek kell eltartania az évről évre gyarapodó időseket.

 

Szlovákia a következő 30-35 évben Európa egyik legöregebb országává válik, ha nem történik változás a mostani folyamatokban.

 

 

Hírek.sk, Körkép.sk

Nyitókép: ahojkomarno.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.