Az AKO felmérése alapján április elején a választók 78,7 százaléka választotta volna újra ugyanazt a pártot, mint amelyikre március elején adta le voksát.  A közvélemény-kutató ügynökség szerint a válaszadók 18,43 százaléka mást választana, 2,87 százalék pedig nem tudja, hogy kire szavazna.

 

Az ügynökség arra kérdezett rá, hogy a választók újra ugyanannak a pártnak szavaznának-e bizalmat mint legutóbb, vagy ha nem, melyik párt lenne az új választott.

 

Mit mutat a felmérés?

 

 hirdetes_810x300  

Az MKP-ra szavazók több, mint 90 százaléka ugyanígy tenne

Ha nem az MKP, akkor inkább otthon marad

A Most-Híd-tól szavazóik mintegy 16 százaléka fordult el

Ha nem a Most-Híd, akkor inkább az SaS

 

Az MKP hátországa a 3. legstabilabb

 

A válaszokból az derül ki, hogy Kotleba pártjának támogatói állnak ki leginkább eredeti választásuk mellett, a szavazók 93,8 százaléka újból támogatná a fasiszta nézeteiről ismert pártvezért.

 

A Smernek szintén sikerült választói jó részét maga mellett tartani, 91,1 százalékuk biztosítaná Ficoékat újra támogatásukról.

 

partok_ako_15

 

Az MKP választóinak 90,6 százaléka nem változtatna eredeti döntésén és újra bizalmat szavazna a jelenleg még pártelnök-választás előtt álló politikai csoportosulásnak.

 

Danko támogatóinak valószínűleg nem tetszik túlságosan a kompromisszum-hajlamos koalíció – eredeti választóinak 12 százaléka már nem szavazna az SNS-re.

 

Az SaS és a Most-Híd szavazóbázisának 14-16 százalék veszítette el. A legnagyobb veszteségeket azonban még így is Boris Kollár, Matovič és a Sieť könyvelheti el.

 

partok_ako_151

 

A felmérés arra is választ keresett, hogy azok, akiknél változott a pártszimpátia, kire adnák le voksukat egy hónappal a választások után. Kiderült, hogy a Smer, az SaS, Boris Kollár és Kotleba csalódott választói az SNS-hez, az OľaNO-NOVA, a Most-Híd, a Sieť és a KDH  választói az SaS-hez húznak inkább. Feltűnően sok az olyan válasz is, ami szerint a választópolgár inkább el sem menne szavazni.

 

teraz.sk

Nyitókép: tasr

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!