Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány és František Imrecze a Pénzügyi Főigazgatóság vezetője pénteken Szlovákia történetének második legnagyobb adócsalási ügyéről tartott sajtótájékoztatót. Az eset szorosan összefügg egy korábbi, 2012-es bűnténnyel.

 

„A Čičik-ügya teljes károkozás összege alapján Szlovákia történetének második legnagyobb áfacsalási ügye. Az összkár elérte a 76 millió eurót, és a 2012-es Kameň-ügy folytatásának tekinthető”, mondta Imrecze.

 

A rendőrség a nyomozás során 11 házkutatást végzett, 10 embert letartóztatott adócsalás és szervezett bűnözésben való részvétel vádjával. Az akciókban 162 rendőr vett részt.

 

 hirdetes_300x300  

A régióban is aktívak voltak

 

Imrecze elmondása szerint a lefülelt bűnszervezet Magyarország, Szlovákia, Csehország és Szerbia területén üzletelt, jogtalanul igényeltek vissza áfát és törvényellenesen csökkentették adókötelezettségeiket.

 

„Ennek érdekében részben vagy teljesen fiktív tranzakciókat hajtottak végre. Hamis adókötelezettségeik alátámasztása céljából fiktív számlákat állítottak ki. Ezeket dokumentáltuk, és így sikerült tevékenységüket felderíteni. Csempékben és sírkövekben utaztak”, mondta Imrecze.

 

182 adóellenőr dolgozott az ügyön

 

A Pénzügyi Főigazgatóság 2010-től 2013-ig folytatott vizsgálatot a kockázatos ügyben, ennek keretében 182 adóellenőr 133 adóellenőrzést hajtott végre. Összesen négy (a pozsonyi, nyitrai, nagyszombati és trencséni) adóhivatal kapcsolódott be a nyomozásba.

 

A Čičik-ügyet érintő áfacsalás összértéke  23,7 millió euró, a kapcsolódó, 2012-es esettel együtt összesen 76 millió euróról van szó. A rendőrségnek mintegy 8,3 millió eurót sikerült megmentenie. Ezt az összeget már nem fizették ki visszaigényelt áfaként.

 

HNonline.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!