Tegnap megérkezett a pozsonyi reptérre a belügyminisztérium által 42 millió euróért vásárolt Airbus 319-115 CJ típusú kormánygép. Az új, de már mások által korábban használt repülő a régi, szovjegy gyártású Tupolevet váltja majd. A gép nem tartózkodott sokáig Pozsonyban, Osztravába repült, ahol végleges festést kap a használatbavétel előtt.

 

A gépet ezt megelőzően a kuvaiti parlament elnöke használta, működése során eddig 4500 órát repült, ami egy hasonló korú gépnél kevésnek számít.  A belső tér 34 ember utaztatására alkalmas, ebből 24-en luxus körülmények között tudnak utazni. A kiemelt utas egy külön szalonban pihenhet, amelyhez saját fürdőszoba is tartozik.

 

Két Fokkert is vettek

 

  hirdetes_300x300   

Az új kormánygéphez érkezik még két darab Fokker 100 típusú holland repülő is,  amiket a belügyminisztérium 5 millió euróért vásárol – ez az ár tartalmazza a gépek javítási és a célra megfelelő átalakítási költségeit is. A gépeket 1991-ben gyártották, eddig körülbelül 4900 órát repültek velük. Még a 70-es, 80-as években készült szovjet Jak-40 típusú gépeket fogják felváltani.

 

A gépek június közepén lesznek használhatóak, az EU szlovák elnöksége alatt már igénybe vehetik őket. Robert Kaliňák belügyminiszter szerint a Fokkereket 10-15, az Airbust pedig 30 évig használhatják.

 

 

sme.sk/dennikn.sk/pravda.sk
borítókép: sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!