Jövőre valószínűleg drágább lesz a közszolgálati televízió után fizetett üzembentartási díj, cserébe javítanák a felkínált műsorszolgáltatást – ami már egy ideje várat magára.

 

Az ezzel kapcsolatos törvényjavaslatot a Kulturális Minisztérium már közzétette. Ennek értelmében a jelenlegi 4,64 euróról 7 euróra emelné a Szlovák Rádió és Televízió üzembentartási díját. Az emelés a következő évtől lenne érvényes, és a javaslat szerint minden két évben átértékelnék.

 

Ez alapján 2019-ben a Közszolgálati Műsorszórás Finanszírozását Felügyelő Bizottság fog dönteni a további díjemelésekről, ami a Kulturális Minisztérium alá tartozó szervezetként működik majd.

 

 hirdetes_300x300  

„A bizottságban helyet kap egy a televíziós műsorszórásban, egy a rádiós műsorszórásban, egy a technológiai fejlesztésben és programszolgáltatásban jártas szakember, valamint egy fő, aki a szlovákiai audiovizuális értékek gyártása területén rendelkezik tapasztalattal, egy audítor és egy gazdasági szakember”, tájékoztatott a Marek Maďarič által vezetett minisztérium.

 

A tévédíj fizetése alól mentesülnek azok a lakosok, akik szociális segélyre jogosultak. Ezt a mostani gyakorlattól eltérően a kivételre jogosult személyeknek elég jelezni az RTVS felé, de alátámasztaniuk nem kell.

 

„Az RTVS a jelzett adatok hitelességét leellenőrzi olyan szervekkel együttműködve, akik rendelkeznek az illető személy vonatkozó adataival”, áll az előkészített törvényjavaslatban.

 

Az RTVS vezérigazgatója, Václav Mika már többször figyelmeztetett, ha nem emelnek a díjakon, a mostanihoz hasonló mértékben sérülne a közmédia függetlensége. Mika egyúttal azt is jelezte, hogy a kulturális miniszterrel megegyeztek egy harmadik csatorna indításáról is a díjemelés ellensúlyozására.

 

 

Aktuality.sk

Nyitókép: Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!