Megerősítettést nyert, hogy Miroslav Lajčák (Smer) külügyminiszter indul az ENSZ főtitkári posztjáért. A kormány várhatóan szerdai rendes ülésén fogadja el a jelöléséről szóló javaslatot. Mindeddig bizonytalan volt a szlovák külügyi vezető részvétele a megmérettetésben.

 

Lajčák a kormány teljes támogatását élvezi a megmérettetésben. Robert Fico már a választások előtt is jelezte, hogy az egyetlen szóba jöhető jelölt Szlovákia részéről csak a külügyminiszter lehet, és ha jelölteti magánt, a kabinet támogatni fogja.

 

A jelenlegi ENSZ-főtitkár, a dél-koreai Banki-mun hivatali ideje idén jár le, így utódja 2017 januárjában veheti át tőle a stafétát. Ekkorra épp véget Szlovákia számára a fél évig tartó EU-elnökség is, aminek legőbb felelőse épp a külügyminiszter.

 

 hirdetes_810x300  
Banki-mun idén távozó ENSZ főtitkár. Forrás: Russiancouncil.ru
Banki-mun idén távozó ENSZ főtitkár. Forrás: Russiancouncil.ru

 

Van-e esély?

 

Az ENSZ főtitkári posztjára bármelyik ország állíthat jelöltet. Az íratlan szabályok szerint a világ különböző részeiről választanak vezetőt az ENSZ élére, és most a közép-kelet-európai térség lenne soros.

 

Áprilisban az ENSZ közgyűlése meghallgatta az addig hivatalosan induló 8 jelöltet, akik közül hat ebből a régióból származik. A meghallgatás után azonban az ENSZ Biztonsági Tanácsában vétójoggal rendelkező Nagy-Britannia egyik magas rangú diplomatája úgy nyilatkozott, hogy a kelet-európai jelöltek nem teljesítettek túl jól a meghallgatásokon, és ha játékban akarnak maradni, néhány országnak más jelöltet kell választania.

 

A végső döntés júliusban várható az ENSZ-körgyűlés részéről, a szavazás zárt ajtük mögött zajlik majd, és az eredményt még a nyilvánosságra hozatal előtt beterjesztik az ENSZ BT elé, aminek állandó tagjai a döntést megvétózhatják. Ezek az országok az említett Nagy-Britannián kívül Oroszország, Kína, USA és Franciaország.

 

Bár látszólag Lajčáknak komoly esélye van a poszt megszerzésére, a britek vétóján kívül még a többi jelölttel szemben is eredményesnek kell lennie.

 

un_candidate_lajcak-1
ENSZ-főtitkári posztért induló jelöltek listája, referenciái országok szerint. Körkép.sk

 

SME.sk, Körkép.sk

Nyitókép: MZV.sk

 

Kapcsolódó cikkek: 

 

A britek közbeszóltak – csökkentek Lajčák esélyei az ENSZ-főtitkári posztra

 

Miroslav Lajčák ENSZ főtitkár szeretne lenni

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!