A közúti rendőrök csak az év első négy hónapjában 2826 ittas sofőrt csíptek el, ami 109-cel több, mint a tavalyi év azonos időszakában volt.

 

Vasárnap nem messze Vécse községtől (Vojčice – Tőketerebesi járás) tragikus baleset történt. Egy Peugeot 301 típusú személygépkocsi sofőrje először át-átcsapott a szembejövő sávba, majd beleütközött egy szembejövő, de szabályosan közlekedő Citroenbe, aminek 20 éves sofőrje életét vesztette.

 

A szabálytalanul haladó Peugeot-ban utazó nő könnyebb sérüléseket szerzett, de a rőndőrség 2,5 ezreléknyi alkoholtartalmat mért a vérében. Valószínűleg emberölés vádjával állhat majd bíróság elé, és akár 10 év börtönbüntetésre is ítélhetik.

 

 hirdetes_300x300  
A teljesen vétlen, 20 éves Michaela azonnal meghalt az balesetben, amit egy 30 éves, ittas autóvezető (nő) okozott, akinek a vérében 2,5 promile alkoholt mutattak ki. Forrás: Cas.sk
A teljesen vétlen, 20 éves Michaela azonnal meghalt a balesetben, amit egy ittasan szabálytalanul közlekedő 30 éves nő okozott, akinek a vérében 2,5 promile alkoholt mutattak ki. Forrás: Cas.sk

 

Nem egyedüli eset

 

Sajnos a vasárnapi tragédia nem egyedüli és még csak nem is kivételes eset. Még mindig magas azoknak a sofőröknek a száma, akik alkohol befolyásoltsága alatt ülnek volán mögé.

 

„Ebben az évben hajtóvadászat indul az ittas sofőrök ellen”, mondta Ľubomír Ábel, rendőrfőnök-helyettes. Annak a valószínűsége tehát, hogy többször „fújatják meg”, nagyobb lesz, mint volt tavaly. A rendőrség e célból 200 új alkoholszondát vásárolt.

 

A belügyminisztérium tavaly összesen 900 alkoholszondát vásárolt, közülük 700 az elöregedett szondák cseréjét szolgálta, a maradék 200 pedig az ellenőrzések fokozása érdekében kerül a rendőrséghez.

 

Az utóbbi évek leginkább medializált esete Eva Rezešováé volt, aki a magyarországi M3-as autópályán ittasan 165 km/h-val hátulról belerohant egy előtte haladó autóba. Négyen életüket vesztették, Rezešová leghamarább 2018-ban szabadulhat.
Az utóbbi évek leginkább medializált esete Eva Rezešováé volt, aki a magyarországi M3-as autópályán ittasan 165 km/h-val hátulról belerohant egy előtte haladó autóba. Négyen életüket vesztették, Rezešová leghamarább 2018-ban szabadulhat. Forrás: Blesk.cz

 

Ön- és közveszélyes sofőrök

 

„Az emberek nem mérik fel tetteik veszélyességét. Aki egy promile feletti értékkel ül a volán mögé, az egy rendkívül veszélyes sofőr”, mondta Jozef Drahovský, aki szerint az ittas sofőrök és kerékpározók száma nagyon magas Szlovákiában.

 

A Drogfüggőség Gyógykezelési Központjának vezetője, Ľubomír Okruhlica szerint az alkohol mindig, minden esetben kockázati tényező.

 

„Nagyjából 0,2 promile-ig nem befolyásolja jelentősen a vezetési képességeket, vagy nem jelent veszélyt a közlekedésre. De ahogy ez az érték növekszik, nő a kockázat is, hogy befolyásolja a körülményekre adott reakció idejét, amelyek nagyon dinamikusan változhatnak”, magyarázta Okruhlica.

 

ittas_kozlekedok_aktuality_korkep
Nyakon csípett ittas vezetők Szlovákiában. Adatok: Aktuality.sk, Grafikon: Körkép.sk

 

Drahovský szerint teljesen máshogy kezelendő az a sofőr, akinek vérében az előző nap elfogyasztott üveg bor miatt van még alkohol, mint az, aki közvetlenül vezetés előtt vagy közben ivott alkoholtartalmú italokat. Ez utóbbiak esetében ugyanis fennáll a függőség lehetősége.

 

A közlekedési szakértő megkülönböztetné a sofőrök típusait is. „Lehetnek kezdő sofőrök vagy hivatásosak, akik az személygépkocsit hivatásszerűen használják, vagy másokat is szállíthatnak, mint a buszsofőrök. Ha valaki alkohollal él, miközben másokat visz járművében, azt teljesen máshogy kell kezelni, mert ez szó szerint gondatlan veszélyeztetésnek minősül.”, mondta Drahovský.

 

Fél promile a kerékpárosoknak?

 

A közlekedési szakértő fél promile-t engedélyezne a kerékpárosoknak. „Az osztrák normát vezetném be itthon is. Nem szórakoznék azzal, hogy valaki megiszik egy sört, és csak a kerékpárutat használja, ahol nem találkozhat más járművel. Mert egyébként az emberek úgy érezhetik, hogy a rendőrség csak terrorizálja őket”.

 

Hasonló javaslat többször került a parlament elé is, mindannyiszor leszavazták. A legfelsőbb bíróság és főügyészség 0,3 promile-ig általában toleranciát mutat, de ez sem általános érvényű.

 

Forrás: Aktuality.sk
Forrás: Aktuality.sk

 

A Szlovákiai Törvényszéki Társaság szerint 0,21 promile a szervezetben jelentéktelen mennyiség, mert ilyen mennyiségű alkoholt a szervet saját maga is előállít működése során.

 

A kerékpárosok statisztikája egyébként egy külön fejezet a rendőrségi statisztikákban. 2016 első harmadában ugyanis 3439 ittas biciklist fogtak meg a rendőrök – ez csak kétszázzal több, mint a tavalyi év azonos időszakában. De aggasztó az a körülmény, hogy a növekedés főleg az 1 promile felett fújó kerékpárások körében tapasztalható.

 

 

Aktuality.sk

Nyitókép: atlas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!