A iskolai szakszervezet kedden petíciót nyújtottak át Peter Plavčan (SNS) iskolaügyi miniszternek, melyben a regionális iskolák finanszirozásának egységesítését kérik.

 

A petíciót 78 030 ember írta alá. Az aláírásgyűjtés még tavaly márciusban kezdődött.

 

A petíció két pontot tartalmaz.

 

 hirdetes_810x300  

Az első arról szól, hogy a belügyminisztérium irányítása alá tartozó iskolák (például két tannyelvű gimnáziumok, reedukációs intézmények) kerüljenek vissza az iskolaügy irányítása alá.

 

A második pontban azt kérik, hogy azon óvodák, művészeti alapiskolák, nyelviskolák és intézmények finanszírozása, melyek fenntartását a községek vagy magasabb regionális egységek finanszírozzák, a jövőben ugyanúgy államilag legyenek finanszírozva mint az alap-, és középiskolák.

 

Plavčan elmondta, hogy az iskolaügy egyetért az első ponttal.

 

Ami a másik pontot illeti, a miniszter kifejtette, hogy a cselekvési harmonogram komplex megoldást kíván, amihez szükséges a partnerekkel való kommunikáció

 

– árulta el az iskolaügyi minisztérium szóvivője Martina Slušná.

 

Plavčan erről a csütörtöki (június 30.) kormányülésen kívánja tájékoztatni a kabinetet.

 

Jelenleg az alap-, és középiskolák fenntartása a városok és falvak hatáskörébe tartozik, a fenntartásukra szánt pénz pedig normatív támogatás formájában, egyenesen az államtól érkezik.

 

Az óvodák, művészeti alapiskolák, iskolaklubok, étkezdék, kollégiumok fenntartását viszont már a helyi adókból beszedett pénzekből kell megoldaniuk az önkormányzatoknak.

 

Ebben az esetben, a szakszervezetek szerint, az a probléma, hogy az önkormányzatok saját maguk határozzák meg az intézmények fenntartására szánt összeget.

 

Létezik egy ajánlás, mely szerint, az adók 40 százalékát kellene az iskolák és intézmények fenntartására fordítani. Van ahol ezt betartják, vagy esetleg meg is haladják, de sok olyan falu van, ahol ezeket az összegeket másra használják, mivel a törvény ezt nem tiltja nekik

 

– mondta el régebben az iskolai szakszervezetek vezetője Pavel Ondrek.

 

forrás:teraz.sk

nyitókép:TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!