Az uniós intézmények és az egyes tagországok közötti egyensúly megteremtését szorgalmazta Robert Fico miniszterelnök pénteken az Európa Bizottság elnökével, Jean-Claude Junckerrel közös sajtótájékoztatóján, amelyet a szlovák EU-elnökség első napján tartottak Pozsonyban. Az egyeztetés fő témái a migráció kérdése, a szeptemberi uniós csúcs valamint a Brexit kérdése voltak.

 

Nincs teljes egyetértés a migrációs kérdésben

 

A szlovák kormányfő erről a visegrádi négyek álláspontjának erőteljes megfogalmazásával kapcsolatos kérdésre válaszolva beszélt. Elmondta,hogy a visegrádi együttműködés egyedülálló, mély értékekkel rendelkező és nagyon fontos viszony, amelyet tovább akarnak bővíteni. Hozzátette: ugyanakkor téved, aki azt hiszi, hogy céljuk lenne az európai intézmények meggyengítése és a tagországok pozíciójának minden áron való erősítése.

 

 hirdetes_300x300  

Jean-Claude Juncker a sajtótájékoztatón a migrációs kérdésekkel kapcsolatos tagállami álláspontok közelítését ígérte. „A migrációval összefüggő kérdésekben igyekezni fogjuk csökkenteni a távolságot az egyes tagországok érzékenységi szintje között” – fogalmazott. Fico kijelentette, nincs száz százalékos egyetértés a migráció kérdésében, Pozsony úgy véli, hogy Brüsszelnek nagyobb rugalmasságot kellene gyakorolnia a tagországok megoldási elképzelései iránt, s a megállapodásokat gyorsabban kellene átültetni a gyakorlatba.

 

A kormányfő hangsúlyozta, hogy migrációs probléma terén a tisztességes közvetítő szerepét kívánják felvállalni, de az elnökségnek főleg a pozitív feladatokra kellene összpontosítania. Egyetértettek abban, hogy létfontosságú a külső határok megerősítése

 

Téma lesz a Brexit 

 

Fico megerősítette, hogy a pozsonyi csúcstalálkozóra szeptember 16-án kerül majd sor, ami a szlovákiai elnökség csúcspontja lesz. Egy olyan informális csúcstalálkozóról van szó, melyen mind a 27 tagország részt vesz és az Unió jövőjéről fognak egyeztetni.

 

Bár a találkozót nem a Brexit miatt hívták össze, valószínűleg az is központi téma lesz majd.Mindketten egyetértettek abban, hogy a Nagy Britannia EU-ból való távozásáról folytatandó tárgyalások nem kezdődhetnek meg addig, amíg a britek hivatalosan be nem jelentik kilépési szándékukat. „A jelenlegi problémák súlyosak egy olyan kis ország számára, mint Szlovákia” – mondta Fico.

 

Sikeres lehet az elnökség

 

Tárgyaltak a szlovák elnökség programjairól is,  de Juncker szerint mindent előkészítettek ahhoz, hogy az elnökség sikeres legyen. Ő nagyon örülne, ha a szlovák elnökség alatt elmélyülne a belső piac, útjára bocsáthatnák a digitális és tőkepiaci uniót, valamint az Energiauniót is. ű

 

forrás: MTI/teraz.sk
kép: teraz.sk

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!