Annak ellenére, hogy a parlamenti képviselőknek már a nyári szünidejüket kéne tölteniük – az eredeti parlamenti harmonogram szerint – szerdán újra összeülnek a legutóbbi rendkívüli ülés folytatása céljából, amit Andrej Danko házelnök rekesztett be állítása szerint azért, mert házszabályellenes volt az a transzparens, amit Igor Matovič az ülésteremben a padlón helyezett el.

 

Danko az ülést most szerdáig (július 6.) halasztotta el, hozzátéve, hogy ha az ellenzék újabb rendkívüli ülést hívna össze, azt már az Incheba kiállítótermeiben kéne megtartani, mivel a következő napokban a parlament a Szlováki soros EU-elnökségével kapcsolatos rendezvényeknek ad otthont.

 

Az ellenzék már nem csak a belügyminisztert, de Robert Fico miniszterelnök ellen is bizalmatlansági indítványt kezdeményezett. Utóbbi ellen azért, mert védelmébe vette a belügyminisztert, és – az ellenzék szerint – korrupciós ügyeket fedez magatartásával.

 

 hirdetes_400x285  

Matovič egy „A rendes emberek adót fizetnek, a tolvajok meg abból élnek” feliratú plakátot helyezett el pulpitus előtt, ami Danko szerint nem szabályos eljárás, ezért elnapolta az ülést. A SME napilap hétfőn hívta fel a figyelmet arra, hogy a Smer képviselőit öt éve még nem zavarta a transzparensek használata, maguk is éltek annak lehetőségével, mikor a parlament a főügyész személyét érintő szavazást titkosról nyilvánosra módosította volna.

 

1421601_625xsme_sk
A Smer transzparense volt a legnagyobb a szlovák parlament történetében. Forrás: Sme.sk

 

Anna Zemanová Danko ellen fegyelmi eljárást kezdeményezett a Mandátum és Immunitás Vizsgáló Bizottságnál – szerinte Danko az ülés berekesztésével megsértette a demokratikus elveket.

 

Sme.sk, HNonline.sk

Nyitókép: Sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!