A fogyasztók kárára elkövetett titkos megállapodások miatt együttesen 10 millió eurós büntetést szabtak ki a Rajo tejforgalmazóra és gyártóra, valamint több áruházláncra.

 

A magasabb nyereség érdekében kötöttek titkos egyezségeket (kartell) egymással az áruházláncok és a Rajo, állapította meg a Monopolellenes Hivatal, ami tavaly áprilisban indított eljárást az illető vállalatok ellen.

 

„Az eljárás érintettjei azzal sértették meg a törvényt, hogy egymás közt vertikális megállapodásokat kötöttek a viszonteladói ár, az úgynevezett ’resale price maintenance’  (RPM)rögzítésének céljából,  2009 és 2014 között”, olvasható a Monopolellenes Hivatal oldalán.

 

 hirdetes_810x300  

Rajo és nyolc áruházlánc

 

A hivatal szerint elsősorban olyan termékekről van szó, amelyek a mindennapi szükségleti cikkek kategóriájába tartoznak, vagyis nagyon fontos részét képezik a kiskereskedők árukészletének.

 

A kartell egyik oldalán a Rajo tejgyár a másik oldalán pedig több áruházlánc áll: a Tesco, a Kaufland, a COOP Jednota, a Terno, a Moja Samoška, a CBA és a valamikori Carrefour.

 

A vállalatok megállapodtak a viszonteladói ár rögzítéséről. Olyan árakat szabtak, amelyek magasabbak voltak a normál (beavatkozás nélküli) piaci árnál – ezzel nagyobb nyereségre tettek szert a fogyasztók rovására. Súlyos törvénysértésről van szó: „Egyúttal az árrögzítés egyezsége célmegállapodásnak minősül, és természetéből adódik a szabad piaci versenyt korlátozó jellege”, írja a hivatal.

 

Aktuality.sk

Nyitókép: DennikN.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!