A magasabb kategóriás autókra kivetett extrém magas regisztrációs díj, amit néhány éve vezetett be a második Fico-kormány, már eddig is eléggé borzolta a kedélyeket. A tényleg drága autóknál a regisztrációs adó nagysága ugyanis elérhette a 2997 eurót.

 

A kormány viszont még ezt a határt is feljebb szeretné tolni, nem is kicsit. A tárcaközi egyeztetésen lévő törvénymódosító javaslat szerint – ha elfogadja a parlament – 2017. 2. 1-jétől a gépkocsik regisztrációs adójának felső határa 6308 euróra emelkedne.

 

A felháborodást nem is annyira a díj nagysága okozta, hanem az, hogy ezt a magas összeget az új javaslat szerint minden átíratásnál meg kell fizetni. A gyakorlatban tehát nem csak az autó megvételekor kell regisztrációs adót fizetni, hanem eladásakor is – minden egyes eladáskor. Mivel az autó az idő múlásával természetesen veszít értékéből, ezért koefficienseket vezettek be.

 

 hirdetes_400x285  
reg_dij_korkep_sk
Díjak most, és a tervezet szerint. Semmi sem biztos még, de úgy néz ki, 202 kW felett mindenképp ráfizetünk a mostanihoz képest.

 

reg_dij_korkep_sk2
Ahogy öregszik az autó, úgy csökken a regisztrációs díj is. De mégis kétszer fizetünk: egyszer, mikor megvesszük, és regisztráljuk, másodszor, mikor engednünk kell az eladási árból a díjak miatt.

 

 

  1. példa: Tegyük fel, hogy Ön vásárol egy BMW X6-os modellt 30d-s motorral. A jelenlegi díjszabás szerint az autó 190 kW-os teljesítménye miatt regisztrációs adóként 1697 eurót kellene befizetnie. Az új szabályozás szerint „csak” 1655 eurót. 42 eurót takarított meg.

 

  1. példa: Tegyük fel, hogy szeretne venni egy három éves Subaru WRX STI-t, aminek névleges teljesítménye 228 kW, és már regisztrálták Szlovákiában. Jelenleg 33 eurót fizetne be regisztrációs adóként, de az új díjszabás és a három éves autókra vonatkozó koefficiens alapján az adó 2711 x 0,56 = 1518, 16 euróra emelkedne, ami 1485 euró ráfizetést jelent.

 

 

eTrend.sk

Nyitókép:  Sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!