A miniszterelnök az év eleje óta a miniszterelnöki tartalékalapból több mint másfél millió eurót ajándékozott el. Az osztogatásánál természetesen a legsikeresebben a smeres polgármesterek szerepeltek.

 

„Négy kérvényt is küldtem, örülök, hogy legalább egy bejött” – mondta Róbert Grešo, Szeszta község (Cestice, Kassa vidéke) polgármestere. A 800 lakossal rendelkező kelet-szlovákiai község azok közé a szerencsések közé tartozik, akik támogatásban részesültek a kormányfői tartalékalapokból.

 

Szeszta nem panaszkodhat, uniós forrásokból 1,2  millió eurót kaptak, s most további 8000 euróhoz jutottak hozzá játszótér építéséhez.

 

 hirdetes_300x300  

Ha nincsenek romák, nem megy tönkre

 

A falu elöljárója kifejezetten boldog. A faluban mintegy 40 gyerek van. A polgármester hiszi, hogy az új játszótér segít majd a lurkóknak értelmesebben eltölteni szabadidejüket.

 

„A faluban nincsenek romák, ezért nem félek, hogy tönkreteszik”, mondja a játszótérről Grešo, aki a helyhatósági választásokon Smer – Most-Híd közös jelöltjeként indult, vagyis két kormánypárt színeiben.

 

EVfXSudsTE2dF0vhOAu09g-Dot-cie-pre-obce-a-mest-z-rezervy-vl-dy-za-rok-2016_aktuality_sl
Önkormányzatok, akiket Fico támogatott. Földrajzilag és párthovatartozás alpján a magyarlakta területek enyhén szólva is alulreprezentáltak. Forrás: Aktuality.sk

 

A kormányfőtől szerzett pénzekkel kapcsolatban a polgármester állítja, nem lobbizott értükt. Szerinte a kis községeknek nincs más lehetőségük forrásokhoz jutni a nagyobb projektekhez, mint kitartóan kérvényeket küldeni mindenhova, és bízni a sikerben.

 

A magyarok által is lakott kisközség egyike annak a 17 településnek, ami január óta pénzhez jutott Fico kormányfői tartalékalapjából.

 

Másfél millió eurót osztott szét

 

Robert Fico több mint másfél millió eurót osztogatott szét, többnyire játszóterek felújítására és túloltók támogatására. A legsikeresebbek a smeres vagy valamelyik kormánykoalíciós pártok polgármesterei voltak. A legtöbb dotáció a Báni (Bánovce nad Bebravou) járásba, Kassa vidékére és a Homonnai (Humenné) járásba jutott.

 

A Smer elnöke összesen 1,6 millió euró osztott szét, ami a Szerződések Központi Nyilvántartásának adatai közt is szerepel, ellentétben a kormányhivatallal, ami év eleje óta sehol sem tette közzé a tartalékalap felhasználásának módját.

 

LU7jShvJTWbHDTtfceP4cQ_aktuality_k
Kedvezményezettek megoszlása párthovatartozás szerint. Nincs ezen semi meglepő. A HZDS még mindig nyeregben. Forrás: Aktuality.sk

 

Törvény szerint nem erre a célra használatos

 

A törvény szerint a miniszterelnöki tartalékalap a költségvetés váratlan kiadásainak vagy bevételkieséseinek fedezésére vagy valamilyen vészhelyzeti intézkedés finanszírozására használható fel. Fico a saját maga esetében elég rugalmas kezeli az előírásokat: tavaly mintegy 5,5 millió eurót osztott szét az alapból, jutott belőle a Kostka-féle klinikának is – ez a választások előtt kavart igen csak nagy politikai vihart.

 

A tavalyi osztogatás során főleg focipályákat támogatott a kormányfő.

 

Nagyot kaszált a Matica Slovenská

 

Ľudovít Štúr párkányi szobra 5000 eurót kapott, a Szlovák Államiság Könyvtára 15 ezer euróval gazdagodott, a szerbiai szlovákok iskolai eszközökre 15 ezer eurót kaptak. A miniszterelnök a Matica Slovenská e három kérvényét hagyta jóvá, a szervezet tehát összesen 35 ezer euró támogatásban részesült.

 

A miniszterelnök előszeretettel támogatott civil szervezeteket. A Senior Nitrianske Rudno nonprofit szervezet egyenesen 120 ezer eurót kapott. A szervezet mögött Roman Horinka vállalata, az Unistav Bojnice áll, ami 400 ezer euróval tartozik a szociális biztosítónak. További tartozásai vannak az egészségbiztosítók felé is.

 

IMG_3197_dennikn_sk_kostka
Robert Fico kormányfő és asszisztense, Mária Trošková. A választások előtt kerültek újra a középpontba, mert bár Fico váltig állította, nem ismeri Kostka klinikáját, Kostka médiának írt állásfoglalását Trošková gépén írták meg. Fico sajátosan magyarázta ki a helyzetet: „nem tudom, nem vagyok informatikus”, mondta akkor. Forrás: DennikN.sk

 

A Transparency International Slovensko (TIS) munkatársa, Michal Piško szerint „A kormányfői tartalékalappal krónikusan visszaélnek és a pártok támogatására használják”.

 

A TIS korábban kidolgozott egy térképet, ahol feltüntette, hol találtak gazdára a Robert Fico és Iveta Radičová által nyújtott dotációk. Piško állítja, nem látható egyértelmű szabályszerűség a pénzek útjára vonatkozóan.

 

A miniszterelnök tavaly 347 kedvezményezettnek adott forrásokat, zömében sportpályákat és sportszervezeteket támogatott. Akkor a Nagytapolcsányi és Nyitrai járások szerpeltek kiemelkedően sikeresen. Ezen kívül támogatásban részesült Robert Fico egykori alapiskolája is.

 

Aktuality.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Sme.sk, Robert Fico focipályákat ad át a választások előtt. Az idén elosztogatott összeg (1,6 millió év közepéig) alulmarad a választásokat megelőző évhez képest: 5,5 millió euró. 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!