A jövőben több nyugdíjas dönthet szabadon arról, miként szeretné felhasználni második pillérbeli megtakarításait. A Munkaügyi Minisztérium olyan törvénymódosítást készít elő, ami megváltoztatja a megtakarítások kifizetésének feltételeit.

 

Ha ma szeretnénk hozzájutni pénzünkhöz, életjáradékot kell vásárolnunk, valamelyik (megfelelő engedéllyel rendelkező) életbiztosítónál. A Munka-, Szociális- és Családügyi Minisztérium államtitkára, Ivan Švejna (Most-Híd) szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan nem érdeklődnek a lehetőség iránt, a többség pedig nem fogadja el az életbiztosítók ajánlatát.

 

A képen Ivan
A képen Ivan Švejna. Forrás: Teraz.sk

 

A kifizetések feltételeinek megváltoztatása szerepel a kormányprogramban is. Švejna meg van róla győződve, hogy a módosítás segít attraktívabbá tenni a második nyugdíjpillért. Csökken ugyanis az a határ, amelytől már az ügyfél döntheti el, miképp akarja felhasználni megtakarításait.

 hirdetes_810x300  

 

Elég, ha a nyugdíjas életjáradéka eléri az öregségi nyugdíj országos átlagát, és szabadon rendelkezhet megtakarításai felett.

 

„Dönthet úgy, hogy magasabb életjáradékot vásárol, vagy hogy részletekben kifizetteti. Dönthet úgy is, hogy jelenleg nem veszi meg az életjáradékot, hanem elhalasztja egy későbbi időpontra. Természetesen, ha olyan helyzet adódik, saját prioritásai szerint is felhasználhatja”

mondta Švejna.

 

Az ügyfelek fele

 

Az egyetlen kitétel, hogy az első és második pillérből kifizetett összegek együttes értéke legyen magasabb  mint a nyugdíjátlag, ami most 428 eurót jelent.

 

Az államtitkár úgy gondolja, hogy a módosítás után a második pillérben megtakarítók akár 50 százaléka maga választhatja majd meg a kifizetések módját (jelenleg ez az arány mindössze 16 százalék). A javaslat tárcaközi egyeztetésen van, amennyiben a parlament elé kerül, s az elfogadja, 2017. január 1-jén lephet hatályba.

 

HNonline.sk

Nyitókép: hlavnespravy.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!