Az oktatásügyi minisztérium azt javasolja a gimnáziumoknak, szakközépiskoláknak és konzervatóriumoknak, hogy diákjaikkal látogassák meg a koncentrációs táborokat, valamint a holokauszt-emlékhelyeket, emellett pedig beszéljék és vitassák meg a II. világháború idején lezajlott terrorcselekményeket.

 

Az oktatásügyi minisztérium ezzel azt szeretné elérni, hogy csökkenjenek a rasszizmus, a xenofóbia, az antiszemitizmus, az extrémizmus és az intolerancia egyéb más formái és jegyei a fiatalok körében.

 

A cél a helyi és a szomszédos országok holokauszt-emlékhelyeinek meglátogatása és megismerése

 

 hirdetes_810x300  

A minisztérium ezért azt indítványozza, hogy a középiskolák a diákjaikkal látogassanak el a szeredi Holokauszt Múzeumba, a pozsonyi Zsidó Kultúra Múzeumába, Besztercebányára, a Szlovák Nemzeti Felkelés Múzeumába, a pozsonyi Nemzeti Emlékezet Intézetébe, a máriatölgyesi Roma holokauszt-emlékműhöz, valamint a dunaszerdahelyi Roma holokauszt-emlékműhöz.

 

A javaslat szerint Lengyelországban a Auschwitz–Birkenau koncertrációs táborban, míg Csehországban pedig a terézvárosi (terezíni) koncentrációs táborban kéne látogatást tenni.

 

Az iskolák diákjaikkal olyan községeket is meglátogathatnának, ahol a fasiszta megtorlás jelei láthatók, például  Feketebalog (Čierny Balog) vagy  Élesmart (Ostrý Grúň). Csehországbam pedig Lidice és Ležáky.

 

Az állami oktatási program ezen része szeptember 1-től lép érvénybe.

 

Forrás: TASR

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!