Elégedettebbek a csehek és a lengyelek országuk gazdaságával és saját életszínvonalukkal, mint a magyarok és a szlovákok – derült ki abból a nemzetközi felmérésből, amelyet a CVVM prágai közvélemény-kutató intézet készített partnereinek közreműködésével júniusban a négy visegrádi államban.

 

A CVVM honlapján most közzétett felmérés eredménye azt mutatja, hogy Csehországban a megkérdezettek 32, Lengyelországban 29, Magyarországon 16, Szlovákiában pedig 15 százaléka tartja jónak országa gazdasági helyzetét. A negatív értékelések aránya a cseheknél és a lengyeleknél egyaránt 24, a magyaroknál 36, a szlovákoknál 46 százalék.

 

A gazdaság jövőbeni alakulását a csehek 25, a magyarok 23, a lengyelek 22, a szlovákok 20 százaléka látja pozitívan, negatív fejlődésre a magyarok 19, a csehek és a lengyelek 20, a szlovákok 24 százaléka számít.

 

 hirdetes_300x300  

Elégedetlenek a családok

 

Ami a családok életszínvonalát illeti, azzal leginkább a csehek, legkevésbé a magyarok elégedettek. Családja életszínvonalát és anyagi körülményeit a csehek 49, a lengyelek 46, a szlovákok 25, a magyarok 24 százaléka tartja jónak. Rossznak minősítette viszont a csehek 14, a lengyelek 9, a magyarok 28 és a szlovákok 24 százaléka. A „sem jó, sem rossz” minősítést a csehek 37, a lengyelek 45, a magyarok 48, a szlovákok 50 százaléka választotta.

 

Javuló tendencia

 

A prágai CVVM akadémiai közvélemény-kutató intézet 1999 óta készíti ezeket a felméréseket visegrádi partnerei segítségével. A felmérések eredményeinek összevetése alapján a CVVM megállapította: családjuk anyagi helyzetével és az életszínvonallal a csehek, a magyarok és a lengyelek 1999 óta most a legelégedettebbek. Szlovákiában a legmagasabb elégedettséget a 2007-es felmérés mutatta ki.

 

 

MTI

Nyitókép: extra.cz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!