Egy alkalmazottak nélküli vállalat nagyon rövid idő alatt 25 millió korona nyereséget termelt ki. Tulajdonosa Marek Turčan, a belügyminiszter ügyvédkollégája, aki a szerzett pénzt egy épületbe fektette, amit később egy ismert oligarchának adott el.

 

A pozsonyi Slavín alatt egy luxusvilla épül néhánymillió euróból. Már hosszabb ideje folynak a találgatások, hogy a villa esetleg Robert Kaliňákhoz tartozhat.

 

„Az egész negyed tudja, hogy Kaliňák építi [a villát], csak senkinek sincs bizonyítéka”

mondta az épülettől nem messze élő hölgy a Plus 7 dní-nek.

 

 hirdetes_810x300  

A belügyminiszter természetesen tagadja, hogy köze lenne az épülethez:

„Sosem terveztem odaköltözni, és soha nem is fogok”

 

Az épületben érdekelt cégek tulajdonosi hátterét látva azonban könnyen lehet, hogy nem csak pletykákról van szó.

 

Az épületet egy garázscég (offshore vállalat) birtokolja, a háttérben pedig a belügyminiszterhez közeli vállalkozók állnak: Marek Turčan jogász, és Jozef Brhel oligarcha.

 

1371800_1200x_sme_sk
Robert Kaliňák a Bašternák-ügy legelején is azt állította nem ismeri a vállalkozót, majd hogy ismeri, de nem túl jól, egyszer, ha találkozott vele, majd azt állította nem fogadott el pénzt tőle. Egyszer kiderült, hogy több tranzakció is történt kettejük között akkora összegekről, amelyeknél nehéz elképzelni, hogy nem volt szükség személyes találkozóra. Forrás: Sme.sk

 

Milliókat érő tanácsok

 

Marek Turčan, Kaliňák ügyvédkollégája, Metis Consulting nevű cégén keresztül 2007-ben vásárolta meg a villa épületét 26 millió koronáért. A cég mindössze egy évvel korábban jött létre, épp akkor, mikor Kaliňák először került miniszteri pozícióba.

 

Turčan cége egyetlen év alatt egy szál alkalmazott nélkül 25 millió koronát termelt ki, a zárszámadása szerint tanácsadói szolgáltatást nyújtott egy ismeretlen ügyfélnek. A cég összesen 1,6 millió korona költséget könyvelt be, tehát a két összeg különbözete adta a nyereséget (23,4 millió korona). Ebből vásárolta meg a villa épületét.

 

Turčan nem árulta el, kinek adott ilyen borsos áron tanácsokat, de állítja, nem állami megrendelésről és nem is uniós forrásokról volt szó. Egyúttal tagadta a belügyminiszter érintettségét az ügyben: „sosem volt és most sem birtokosa az ingatlannak”, mondta.

 

wlwYuAUPSfj7-OGLpACLaQ-Robert-Fico-J-n-Po-iatek-Marek-Tur-an-Mari-n-Ko-ner-Susedia-v-komplexe-Bonaparte
Szomszédok a Bonaparte-lakáskomplexumban. Micsoda véletlen…

 

Szövevényes tranzakciók

 

Turčan 2010-ben eladta a villát Jozef Brhel oligarchának, aki közismerten kapcsolatban áll  Kaliňákkal. Brhel az ingatlant nem közvetlenül vásárolta. Az épület hivatalosan az A-T Development birtokába került, amit az ALL-Trade vállalat irányít. Ez utóbbi cég tulajdonosa a ciprusi illetőségű Charpen Investments, ami Brhel érdekeltségébe tartozik.

 

A könyvelési adatok alapján a villához 1,1 millió euróért ( cca. 33 millió korona) jutott hozzá.

 

Közel egy évig nem történt semmi az épülettel. Ma már a cseh Avvenire CZ birtokolja, a cég többségi tulajdonosa a brit SADG Europe nevű offshore vállalat. Az Avvenire CZ tulajdonrészének 5 százaléka Turčan Metis Legal-beli kollégájához, Jaroslav Šustahoz tartozik.

 

H6ROIIu9QLzvi9DY48ok8g-Vila-pod-Slav-nom-pre-la-rukami-Kali-kovi-bl-zkych-podnikate-ov_aktuality
A villa története ábrán. Forrás: Aktuality.sk

 

 

Aktuality.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!