A szlovák egészségügy pazarlásának szimbóluma eddig a pőstyéni kórház CT-botránya volt, de a most kirobbant, speciális eszközök beszerzésével kapcsolatos ügy még ennél is nagyobbat szólhat. A kórházaknak állandó rendszerességgel van szükségük ezekre a speciális eszközökre, évente több mint 139 millió eurót költenek rájuk.

 

Miroslav Beblavý frakción kívüli parlamenti képviselő az esetet a szlovák egészségügy igazi aranybányájaként mutatta be.

 

Három szív- és érrendszeri megbetegedésekkel foglalkozó intézet elvileg ugyanazokat az eszközöket vásárolta meg külön szerződések keretében. Pozsonyban azonban kétszer többe kerültek, mint Kassán. A pozsonyi intézet azzal védekezik, hogy a beszállító céggel végül kisebb összegben egyeztek meg, mint ahogy az a közzétett szerződésben látszik.

 

 hirdetes_300x300  
2700397_atlas
A kétes ügyletekre Miroslav Beblavý parlamenti képviselő hívta fel a figyelmet. Forrás: Atlas.sk

 

Kétszeres árak

 

„A CT-botrány azért robbant ki, mert Pőstyénben egy CT berendezést 1 millió helyett 1,6 millió euróért vásároltak meg. Ezzel szemben a Nemzeti Szív- és Érrendszeri Megbetegedések Intézete (NÚSCH) csak egy speciális eszköz típusára kiírt egyetlen tendernél több pénzt vesztett.” – mondja Beblavý.

 

2014 márciusában az NÚSCH 350, a szervezetben felszívódó érfalerősítő eszközt vásárolt a MEDITRADE nevű cégtől. Egy darabért a pozsonyi intézet 4400 eurót fizetett, egy évvel később a kassai intézetnek ugyanez a cég azonban már csak 2200 eurós árat szabott. A besztercebányai intézet ára ugyanezekre az eszközökre 3630 euró/darab volt.

 

A NÚSCH állítja, 4400 eurós áron nem történt vétel

 

A NÚSCH szerint sosem vásárolt 2200 eurónál drágábban eszközöket az illető cégtől. Állítja, hogy utólagosan kiegyeztek a MEDITRADE-del, hogy olcsóbban vásárolják meg az eszközöket – 1848 euró darabonkénti áron.

 

A probléma az, hogy a Szerződések Központi Nyilvántartásában ennek az egyezségnek nincs nyoma. A NÚSCH szerint azért, mert nem szerződésmódosításban állapodtak meg, hanem egyszerűen levélben. Ezt a NÚSCH vezetője fuvarlevelekkel és átvételi elismervényekkel próbálta igazolni.

 

1GWQ.minister_zdravotnictva_tomas_drucker__tvnoviny
Tomáš Drucker egészségügyi miniszter (a Smer kinevezettje) elmondása szerint már 30 projektet indítottak az egészségügyi minisztérium berkeiben. Köztük van az a takarékossági program is, ami elvileg 30 százalékkal fogja csökkenteni a speciális eszkökre fordított kiadásokat. Forrás: TVnoviny.sk

 

Csak a jéghegy csúcsa

 

Beblavý szerint nem egyedi esetről van szó, és gyorsított kivizsgálási eljárást követel. Drucker egészségügyi miniszter szerint mindig a cégek hivatalos árlistájából kell kiindulniuk, de nagy választék amúgy sincs, mert a speciális eszközök piacán gyakorlatilag nincs konkurencia.

 

Beblavý szerint a közvetítők keresnek igazán az üzleten. Ilyen vállalat például a Carioservis, ami csak létezésének első évében volt sikeres. De vannak mások is.

 

„A Slovakia Medical cég a Kelet-szlovákiai Szív- és Érrendszeri Megbetegedések Intézetének adott el 18-szorosan túlárazott eszközöket, az Intermedical vállalat az Fair-play szövetség szerint túlzottan nyereséges offsohre vállalkozás Ciprusról, ami sikeresen titkolja tulajdonosi hátterét az állam elől, a Med-Art vállalat kapcsolatba hozható volt a pőstyéni CT-botrányban érintett Medical Grouppal (…) és a Med-Partners megintcsak a Wega-MS vállalattal együtt kartell-megállapodással gyanúsítható a Kelet-szlovákiai Onkológiai Intézet közbeszerzése kapcsán”

– mondta Beblavý.

 

 

Aktuality.sk

Nyitókép: VS.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!