Az új tanév küszöbén a Magyar Közösség Pártja augusztus 31-én Pozsonyban oktatásügyünk időszerű problémáiról szólt, ugyanakkor javaslatokat fogalmazott meg azok megoldására.

 

A sajtó képviselőit Kiss Beáta, az MKP oktatási és kulturális alelnöke tájékoztatta. Az MKP a 2016/17-es tanév kezdetén három fontos problémakörben nyilvánította ki véleményét:

 

1.A módosított kerettanterv az általános iskolák alsó tagozatain 2016. szeptember elsejével lép érvénybe. A felvidéki magyar közösség körében egy évvel ezelőtt nagy nyugtalanságot kiváltó kerettanterv ugyan némileg módosult, ám összességében a magyar iskolák alsó tagozatain lényegesen kevesebb a magyarul tartott óraszám, mint a szlovák iskolákban a szlovákul tartott órák száma.

 

 hirdetes_810x300  

A szlovák iskolákban a gyermekek heti 31 órát tanulnak az anyanyelvükön, a magyar iskolákban csak 24 órát. Az is gond, hogy az első évfolyamból kimaradt a zenei nevelés, noha a zene nagy szerepet tölt be egy gyermek személyiségének fejlődésében!

 

„Elvárjuk, hogy a közeljövőben módosuljon a kerettanterv, a magyar iskolákba járók azonos számú anyanyelvi órába részesüljenek, mint a többségi társadalom gyermekei”

 

fogalmazott Kiss Beáta, és rámutatott arra, hogy az anyanyelvnek rendkívül fontos a szerepe az idegen nyelvek elsajátítása során is.

 

 

2.Továbbra sem megoldott a kisiskolák és a kis létszámú teljes igazgatású iskolák finanszírozása.

 

„A módosított oktatási törvény ugyan megszüntette a minimális osztálylétszámokat – ezt annak idején üdvözöltük is – az iskolák finanszírozását viszont nem oldották meg”

 

figyelmeztetett az MKP oktatási alelnöke. Tájékoztatott arról is, hogy az MKP tárgyalásokat folytat a magyar állam képviselőivel azzal kapcsolatban, hogy tavaly Magyarország kormánya részéről felajánlás érkezett a felvidéki magyar iskolák megsegítésére.

 

3.A középiskolákban nem szűnt meg a minimális osztálylétszám.

 

„Nem tartjuk jó megoldásnak, hogy 1-2 diák hiányában ne nyílhasson osztály, ez a kisebb iskolák esetében akár az iskola megszűnéséhez is vezethet”.

 

A minimális osztálylétszámra vonatkozó előírásokat a magyar középiskolák 70 százaléka nem tudja teljesíteni. Az MKP úgy tudja, egyelőre mindenütt megnyílnak az osztályok, ám rendszerszintű megoldásra van szükség.

 

„Azt várjuk, hogy a középiskolákban is szűnjön meg a minimális osztálylétszám”

 

mondta Kiss Beáta.

 

Tájékoztatott arról is, hogy a napokban az oktatásügyi minisztérium megtalálta a módját egy kis létszámú gimnázium megsegítésének, tehát politikai akarat esetén lehet megoldást találni a középiskolákkal kapcsolatos problémák megoldására is.

 

Körkép.sk/mkp.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!