A Szlovák Köztársaság Fegyveres Erőinek díszőrsége kedden tartotta felvonulását, amelyen részt vett az állam legmagasabb képviselője, viszont az elnök, Andrej Kiska nem jelent meg az eseményen. A díszőrség a Szlovák Nemzeti Tanács előcsarnokában az állami jelképeket fogja őrizni, mégpedig a hivatalos tanácskozások alatt, reggeltől estig. A parlament elnöke, Andrej Danko azonban hangsúlyozta, hogy jelenleg csupán egy próbamegoldásról van szó.

 

 

Danko köszönetet mondott a kulturális – és a védelmi minisztériumnak

 

 

 hirdetes_400x285  

„Megmutatjuk, hogy szükséges a nemzeti büszkeséget hangsúlyozni, valamint respektálni a nemzeti kisebbségeket, és szükséges az is, hogy az egyik a másikat becsülje, emellett pedig nem szabad megfeledkezni a történelemről sem, amely segít és figyelmeztet minket abban, hogy okuljunk az elődeink hibáiból”

 

mondta Danko.

 
Tovább köszönetet mondott a kulturális- és a védelmi minisztériumnak az együttműködésért.

 

 

„Sikerült egy  helyiséget találnunk arra, ahol a Nemzeti Tanács berkein belül megjelenhetnek olyan  katonák, akik az 1848-as, korabeli egyenruhákat öltik magukra. Az egyenruhákat pedig Janko Repaský tábornok élénkítette újjá”

 

jelentette ki Danko, aki hozzátette, hogy mindezzel az a célja, hogy a parlamentbe becsületet, tiszteletet és méltóságot vezessen be.

 
Danko célja a nemzeti öntudat felélesztése

 

A díszőrség a Szlovák Nemzeti Tanács ülései alatt az állami jelképeket fogj őrizni.

 

„Az a célunk, hogy az állami jelképek megtekinthetők legyenek, és ez a hely maga legyen a nemzeti oltár. Így szeretnénk feléleszteni a nemzeti öntudatot”

 

magyarázta Danko.

 

 

A Szlovák Köztársaságnak négy állami jelképe van, ebből három a Nemzeti Tanács előcsarnokában található meg – az állami címer, az állami zászló, és az állami pecsét. Mindemellett az állami jelképek közé tartozik az állami himnusz is.

 
Az őrség kettesével fog őrt állni, és óránkét fognak cserélni.

 

Forrás és nyitókép: webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!