A parlament Összeférhetetlenséget Vizsgáló Bizottsága visszavonta a Robert Kaliňák belügyminiszter elleni fegyelmi eljárást, ami azért indult, mert a tárcavezető nem tüntette fel adóbevallásában azt a félmillió eurós banki kölcsönt, amit egyébként a B. A. Haus tulajdonrészének megvásárlása végett vett fel. A B.A Haus tulajdonrészét a belügyminiszter az adócsalás gyanújába keveredett Ladislav Bašternáktól vásárolta meg.

 

A Bizottság szerint, ha valaki fél milliós folyószámlahitelt vesz felt, azt nem kell kimutatnia az adóbevallásában. Emiatt azonnal le is állítottak a Kaliňák elleni fegyelmi eljárást. A B.A Haushoz fűződő kapcsolatának vizsgálatát azonban még nem zárták le.

 

Martin Poliačik (SaS) képviselő, a Bizottság elnöke azt nyilatkozta, hogy további dokumentumokat kértek ki a B.A. Haustól, amelyek alapján megítélhető lenne a belügyminiszter szerepe a cég botrányában. „Már kétszer kérvényeztük a dokumentumok kiadását. Még mindig nem kaptuk meg őket”, mondta Poliačik.

 

  hirdetes_300x300   

Az ellenzék szerint az 500 ezer euró összeg túl nagy összeg egy egyszerű folyószámlahitelhez. Miroslav Beblavý frakción kívüli parlamenti képviselő meg is jegyezte, hogy egy ilyen típusú  és ekkora hitelkerethez igen nagy forgalmat kellett a belügyminiszternek kimutatnia.

 

A Smer képviselője, Jozef Burian szerint minden csak a bankkal kötött egyezség kérdése.

 

Robert  Kaliňák először azt állította, hogy ismeri, de már hosszú ideje nem találkozott Ladislav Bašternákkal, később kiderült, hogy tőle vette 2013-ban az említett cég tulajdonrészét, és többszázezer eurós tranzakció bonyolódott köztük.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: eTrend.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!