A mai kezdeményezéshez 106 iskolából összesen 1773 tanár csatlakozott, tájékoztatott a szervező, a Szlovák Pedagógusok   Kezdeményezése (ISU). Szlovákia minden kerületéből csatlakoztak iskolák, legtöbben a Pozsonyi, Kassai és Besztercebányai kerületből. Szlovákiában körülbelül 6590 iskola működik, amelyekben nagyjából 71.500 tanár tanít.

 

A mai nap az iskolákban az első tanítási óra maradt el. Szeptember 21-én, szerdán kétórás munkabeszüntetéssel folytatódik a sztrájk, csütörtökön, szeptember 29-én 3 órát sztrájkolnak majd a pedagógusok. Pénteken, október 7-én négyórás sztrájkot terveznek a tanítók.

 

 

 hirdetes_810x300  

Az elégedetlen tanárok azt szeretnék, hogy a kormány a regionális oktatásügyben törvényi intézkedésekkel biztosítsa a fizetések emelését a pedagógusok és szakmai asszisztensek számára, mégpedig idén 140 euróval, 2017 elejétől pedig további 90 euróval.

 

Szeretnék elérni továbbá, hogy átértékeljék a kreditpont-alapú továbbképzési rendszert és az iskolaügyi minisztérium 400 millió eurós többlettámogatással próbálja meg eltüntetni az iskolák felszereltsége közti különbségeket.

 

„Pont négy évvel ezelőtt, szeptember 13-án valósult meg az egynapos sztrájk, amelyhez csatlakoztunk. Azonos elvárásokért harcoltunk, amelyek a mai napig nem teljesültek és a kormány folyamatosan ignorálja azokat.”

 

-mondta Vladimír Crmoman, az ISU képviselője.

 

A sztrájk az ISU képviselői szerint már most sikeres és azt várják, hogy fokozatosan egyre több pedagógus csatlakozik majd hozzájuk. Crmoman elmondása szerint az elégedetlen pedagógusok készen állnak tárgyalni a kormánnyal a követeléseikről:

 

„Felszólítjuk a kormányt, hogy teljesítse elvárásainkat. Készen állunk bármikor tárgyalni az igényeink jogosultságáról”

 

cm
Crmoman. forrás: topky.sk/SITA

 

Peter Plavčan (SNS-jelölt) oktatásügyi miniszter a sztrájkra reagálva elmondta, hogy a tanároknak már szeptembertől emelik a bérezését:

 

” A parlament által jóváhagyott első két törvény az oktatásügyet érintette, ezek közül az egyik a tanítók bérének emeléséről szólt. Az emelést folytatni akarjuk, hisz ez a kormány programnyilatkozatában is szerepel”

 

Plavčan hozzátette, hogy még idén tárgyalásokra készül Peter Kažimír (Smer-SD) pénzügyminiszterrel a 2017-es béremelésről.

 

A Szlovákiai Oktatásügyi és Tudományos Dolgozók Szakszervezete (OZPŠaV), valamint a Szakszervezeti Szövetségek Konföderációja (KOZ) már korábban jelezte, hogy nem csatlakozik a sztrájkhoz.

 

forrás: teraz.sk
kép: tvnoviny.sk/TASR

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!