Az, hogy az egy személy drogfüggő volt, még nem teszi őt színvonalas terapeutává. Ez olyan, mintha egy rákból kigyógyított beteget automatikusan onkológusnak tekintenénk – írja az Aktuality.sk egy neves pszichológus szavait idézve.

 

Tovább dagad a galántai javítóintézet körüli botrány. Az intézetben 2014-ben az akkor 14 éves Natáliát megerőszakolták. Az ügy kirobbanása után sorra dőltek ki a csontvázak a szekrényből: kiderült, hogy rendszeresen bántalmazták a bentlakókat, és többen is áldozatául estek a nevelők vágyainak.

 

Az eset pontos körülményei azonban nem ismertek. Az erőszaktevőről eddig annyi t lehet tudni, hogy az intézet egyik alkalmazottja, aki egykor szintén ügyfél volt- drogproblémák miatt.

 

  hirdetes_300x300   

Pozsony megye szociális osztályának vezetője, Michaela Šopová felhívta a figyelmet arra, hogy a bajba került gyermekek kiszolgáltatottsága miatt a terapeuták és az egészségügyi személyzet kiválasztása kulcsfontosságú feladat. Ezzel egyetért Peter Šulák pszichológus, aki korábban egy hasonló intézetet vezetett.

 

„A terapeuták kiválasztásának jól ellenőrzöttnek kell lennie. Szakképzettek és jellemileg érettnek kell lenniük. Legyenek élettapasztaltak, és kompetensek”

 

Mondta a pszichológus, aki szerint a volt ügyfelek alkalmazása a külföldi tapasztalatok alapján is rendkívül kockázatos.

 

„Csehországba az a gyakorlat, hogyha egy volt ügyfél akar terapeuta pozíciót betölteni, néhány évet intezeten kívül kell töltenie, és teljesítenie kell egy pszichoterápiás képzést”

 

Mondta a szakértő, hozzátéve, egy ilyen személynek olyannyira éretnek kell lennie, hogy bármilyen szituációban megállja a helyét.

 

„A terapeuta példakép az ügyfél számára, és ezt nem mindenki viseli jól. Utána komoly problémák adódhatnak, mint amilyen Natália esetében is történt”

 

A galántai intézet esetében maga az igazgató, Peter Tománek is drogfüggő volt.

 

„Az, hogy valaki egykor függő volt, még nem jelent kompetenciát arra, hogy terapeuta lehessen. Ahogy az sem válik a rák gyógyítójává, akit kigyógyítottak a rákból”.

 

idézi az Aktuality.sk a pszichológus szavait.

 

Felszámolják az intézetet

 

A Munkaügyi Minisztérium akkreditációs bizottsága tegnapi ülésén javasolta a galántai Čistý deň, n.o. akkreditációjának megvonását. Erről a teraz.sk adott hírt tegnap késő délután.

 

Közben a Főügyészség a munkaügyi minisztérium ellenőreivel és a Szociális Dolgozók Szlovákiai Egyesületével karöltve átfogó ellenőrzést tart az intézetben. Ha beigazolódnak a gyanúk a súlyos bántalmazásokról, az alkalmazottakat egyenként büntetőeljárás alá vonják.

 

Körkép.sk

Nyitókép: Aktaulity.sk/ a képen a Čistý deň igazgatója, Peter Tománek, aki szntén drogfüggő volt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!