Bár a nagymegyeri kamionos vonatszerencsétlenségben megsérült vasúti átjáró már újra járható, a baleset anyagi vonzata csillagászatinak bizonyult– a szerelvényben keletkezett anyagi kár mértéke meghaladja a 2 millió eurót, az infrastruktúrában pedig további 400 ezer eurós kár keletkezett.

 

Egy cseh rendszámú kamion múlt hét pénteken a vasúti átjáró figyelmeztetőjelzése ellenére rohant bele az éppen arra haladó vonatszerelvénybe, ami így kisiklott és deformálódott a vasúti sín is. A balesetben több mint 30-an megsérültek, a legsúlyosabb állapotban a mozdonyvezetőt szállították kórházba.

 

Komoly anyagi és környezeti károk

  hirdetes_300x300   

 

A vasúti átjárót tegnap javították, az azt megelőző napokon is üzemelt, de a vonatok csak 10 km/h-ás sebességgel haladhattak rajta. A Szlovák Államvasút (ŽSR) szóvivője, Martina Pavlíková elmondta, hogy a ŽSR kijavította a baleset során megsérült biztonsági berendezést valamint a sérült síneket, és a vonatok már a megszokott sebességgel (a megengedett 70 km/h-val) haladhatnak az érintett szakaszon. A ŽSR a kár nagyságát 400 ezer euróban határozta meg.

 

Az anyagi káron túl súlyos környezeti károkról is be kell számolnunk. A vonatszerelvényből ugyanis több mint 800 liter gázolaj ömlött ki a környező földterületre.

 

Fekete péntek volt ez a kisiklott vonat tulajdonosa, a RegioJet magán-vasúttársaság számára. A szerelvény nagy része ugyanis teljesen használhatatlanná vált. A vonatszerelvényben keletkezett kár nagyságát a vállalat 2 millió euróra becsüli.

 

Büntetőeljárást indított a rendőrség

 

Több sérült még mindig kórházban van. A legsúlyosabb sérüléseket az 59 éves mozdonyvezető szenvedte el, akit a baleset után mesterséges kómában tartottak. Állapota stabil, de több operáción kell átesnie a következő időszakban – mondta a z Érsekújvári Kari Kórház szóvivője, Ľubica Juríková.

 

A rendőrség még a baleset napján gondatlanságból elkövetett veszélyeztetésért és súlyos testi sértés ügyében indított büntetőeljárást.

 

Körkép.sk, TA3.com

Nyitókép: cas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!