A galántai Čistý deň reszocializációs intézet körüli botránnyal kapcsolatban vasárnap megszólaltak a szülők is. Szerintük – írja a Teraz.sk – az ügyet kirobbantó blogbejegyzés szerzője nem ellenőrzött tényeket közölt.

 

„Ma, több mint két héttel később azt látjuk, hogy a téma a gyerekekről a politikára terelődött át”

 

mondták a szülők, hozzátéve, hogy Natália Blahová blogbejegyzésének közzététele is szándékosan esett péntek estére, mivel mind a gyerekek, mind az intézet személyzete Horvátországban tartózkodtak, ahonnan minimális lehetőségük volt védekezni. Egyébként ugyanezt az érvet használta a Munka-, Szociális és Családügyi Hivatal illetékes osztálya is, miközben az erőszak tényét nem cáfolták.

 

A szülők a TASR-hez eljuttatott állásfoglalásukban aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a képviselőnő által nyilvánosságra hozott információkat a sajtó azok valóságtartalmának ellenőrzése nélkül vette át.

 hirdetes_300x300  

 

A nyilatkozat a bírósági végzés alapján intézetbe került gyerekek szüleinek 40 százalékának véleményét tükrözi. A szülők nem értenek egyet az intézet igazgatója, Peter Tománek „befeketítésével” sem.

 

Az erőszakot nem cáfolták

 

2014-ben az akkor 14 éves Natáliát, akit drogproblémák miatt a szociális és családügyi hivatal munkatársai segítségével és bírósági végzés alapján édesanyja a  galántai Čistý deň intézetbe küldött kezelésre, megerőszakolta egyik terapeutája. Az ügy Natália Blahová parlamenti képviselő blogbejegyzése miatt került a figyelem középpontjába.

 

Bár a fentiek szerint a szülők egy része elégedett a galántai intézettel, sőt, védelmébe veszi azt, a botrány kirobbanása során napvilágra került információkat egyikül sem cáfolta. Az aktus tényét senki sem tagadta, az érdekeltek legfeljebb megpróbálták azt önkéntesnek feltüntetni.

 

Az ügyészség és a rendőrség nem zárta le, csupán a „szubjektív tényállási elemek” miatt nem tudta folytatni a nyomozást. A feltételezett elkövetőnek ugyanis elég volt annyit mondania, nem volt tudomása arról, hogy a lány még nem töltötte be a 15. életévét.

 

Politikai üggyé vált

 

A politika erőteljesebben akkor mutatkozott meg az ügyben, amikor kiderült, hogy a Munkaügyi Minisztériumtól a galántai intézet komoly, több százezer eurós támogatásokat kap különböző projektekre. Ráadásul Tománek felesége korábban a kormányhivatalban dolgozott.

 

Tománek a parlamenti bizottság előtt megjelenve azzal védekezett, hogy nem volt tudomása erőszakról, a feljelentés pedig egy volt alkalmazott ellen irányult. A Blahová által leírtak szerint Tománek felkereste Natália édesanyját, miután az megtudta, mi történt lányával, és a történteket számon kérte az igazgatón. Tománek akkor megígérte, hogy elbocsátja az elkövetőt, és mint kiderült ennek eleget is tett.

 

 

teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: tasr

 

Kapcsolódó cikkeink:

 

Maradnának a gyerekek a galántai nevelőintézetben

Rendőrségi akció volt a galántai nevelőintézetben

Elviszik a gyerekeket a galántai javítóból

Attól, hogy valaki függő volt, még nem lesz terapeuta

“Búcsúszex” és a szlovák valóság – Új fejlemények a Natália-ügyben

Élet a galántai javítóintézetben: „Nap mint nap terrorizáltak és megfélemlítettek minket”

Kezelés helyett nemi erőszak. Bántalmazták a 14 éves lányt a galántai javítóintézetben

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!