Ha minden a tervek szerint alakul, legkésőbb 2019 májusáig elkészül a Komárom-Révkomárom közti új híd. Az elképzelés szerint tehermentesíti majd az Erzsébet-hidat, amelyet először 1892-ben adtak át és visszanyerheti eredeti funkcióját – ismét a gyalogosokat szolgálhatja.

 

A szlovák közlekedésügyi minisztérium már bejelentette, hogy elkezdték a 600 méter hosszú híd építőjének keresését. Az egyik oldalon gyalogos járda, a másikon kerékpárút vezet majd át a túloldalra, az autósok pedig kétszer egy sávos úton közlekedhetnek.

 

117 millió euró

 

 hirdetes_810x300  

„Magyarország már elindította a közbeszerzési eljárást” – jelentette be a közlekedésügyi minisztérium. Mivel a híd építésében mindkét ország érintett, közös munkával kívánják megépíteni az érvényes államközi egyezmények értelmében. Így a költségeken is osztoznak.

 

„A projekt teljes költségvetése több mint 117 millió euró. Szlovákia uniós forrásokból több mint 47 millió eurót szerzett. Magyarország is számíthat egy 52 millió eurót meghaladó hozzájárulásra” – írja az Érsek Árpád vezette közlekedésügyi minisztérium.

 

A magyar fél a tendert szeptember végén indította el. A közbeszerzési felhívást minél hamarabb lebonyolítanák, a szerződés aláírása várhatóan idén decemberben történhet meg, mondta a Szlovák Közútkezelő Társaság szóvivője, Zuzana Hromcová.

 

Három hónapos verseny

 

A  nagyobb projektek közbeszerzése akár hosszabb ideig is elhúzódhat. Eredetileg úgy tervezték, hogy a hidat már 2018-ban átadják. Ezt még a közlekedésügyi minisztérium a választások előtt közölte, amikor a Smer egyedül kormányzott. A főtender kiírásának időpontja azonban tarthatóa

 

„A közbeszerzés eljárás kezdete az év második felében várható, az építés pedig 2016-2018 között tartana” -mondta a választások előtt Martin Kóňa akkori miniszteri szóvivő. A 2019-es, májusi határidő a brüsszeli finanszírozó szerződésekben található.

 

Felügyelőt keresnek

 

Szlovák oldalon a Váhostav készen áll elkezdeni a munkálatokat. A tendert még a nyáron nyerte meg, összesen 2,92 millió euró értékben.

 

A másik oldalon egy kisebb verseny alakult ki, hogy ki fogja a Váhostavot felügyelni. A felügyeleti tendert már kihirdették, amit technikai problémák miatt töröltek. Most új felhívás fut, a Közbeszerzési Hivatal regisztrálja az ellenvetéseket is, amelyeket ki kell majd értékelnie.

 

 

„Ez nem befolyásolja a határidőket” – mondta Hromcová. Elmondása szerint mindkét ország közösen keresi a felügyeletet magára a hídra is. Együttműködés várható az építési tender során is, melyet a magyar fél hirdetett meg.

 

Az új komáromi híd nem az első szlovák-magyar együttműködés. A Mária Valéria híd felújítását például a Ganz IS konzorcium végezte el, amelyben két magyar cég és egy szlovák működött együtt.

 

forrás: dennikn.sk
kép: dennikn.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!