Változhatnak a megyei választások játékszabályai. Az új megyeelnököket és képviselőket jövőre már lehet, hogy egyfordulós választáson választjuk meg. A jelenlegi szabály szerint a megyei választások kétfordulósak. 

 

Ezen szeretne változtatni a legerősebb kormánypárt, a Smer, aki minden bizonnyal számíthat majd a Most-Híd támogatására is. Indokként a költségspórolást nevezték meg, az ellenzék szerint a párt fél a választási eredményektől és Marián Kotlebatól.

 

„A javaslat már elő van készítve. A Koalíciós Tanács dönt a parlamenti benyújtásáról. Ha megegyezünk, akkor november 4-ig be szeretnénk nyújtani, hogy a következő ülésre elkészülhessen. Feltételezem, hogy megegyezünk.”

 

-mondta a Smer képviselője, Martin Glváč. Elmondása szerint ha a javaslatot elfogadják, azzal nem kis összeget spórol majd az állam. Glváč azt is javasolja, hogy a megyei elnökök és képviselők hivatali ideje 4-ről 5 évre hosszabbodjon.

 hirdetes_300x300  

 

Bugár igent mond, Sulík nemet

 

Bugár Béla állítja, hogy nincsenek problémái az egyfordulós választásokkal, de előbb látni szeretné a tervezetet. Kérdéses ugyanakkor az SNS hozzáállása, Anton Hrnko alelnöknek a javaslat nem nyerte el tetszését.

 

Jóval kritikusabb a javaslattal szemben az SaS. Richard Sulík úgy gondolja, hogy nem az alapján kellene döntést hozni, hogy honnan fúj a szél, hanem elvek alapján. Szerinte a köztársasági elnök megválasztásánál, a megyeelnökök és polgármesterek választásánál is a kétfordulós választás a legalkalmasabb:

 

„Először a sok pályázó közül kiválasztják a két legnagyobb eséllyel rendelkezőt, majd az emberek újra átértékelhetik választásukat, hogya legnagyobb támogatással rendelkezőt választhassák meg”

 

Félnek Kotlebától?

 

„Ha egyfordulós lenne a választás, Fico győzne. De ez biztosan nem a választók többségének döntését tükrözné, ugyanis a második körben Kiska győzött”

 

– tette hozzá az SaS elnöke. Grendel Gábor ( OľaNO-NOVA) képviselőnek sem nyerte el tetszését az ötlet, szerinte a Smer csak aggódik amiatt, hogy csökken a támogatottsága és több megyét elveszíthet.

 

Három évvel ezelőtt az ĽSNS vezetője, Marian Kotleba nagy meglepetést okozva nyert a megyei választásokon a Smer jelöltje ellen, és lett Besztercebánya megye ispánja.

 

Glváč azonban kizárja, hogy a Smer rossz eredményei miatt változtatnának törvényt. Elmondása szerint a választások alkalmával közösen szeretnék megverni Kotlebát, ami nem csak a koalíciós partnereket jelenti. Ezért is kritizálta az SaS-t, akik saját jelöltet állítanak Kotleba ellen (csakúgy, mint az SNS) Martin Klus személyében.

 

forrás: aktuality.sk
kép:  pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!