„Ahogy az elmúlt héten érkezett elismerések is bizonyítják, továbbra is nagy tisztelet övezte, mint olyan tisztességes embert, aki az ország rövid történetének legsötétebb óráiban is bátran kiállt a demokrácia mellett” – irta az intellinews.com Michal Kováč az önálló Szlovákia első köztársasági elnökéről, aki október 5-én hosszú betegség után hunyt el.

 

Kováč kiállása a demokrácia mellett a mečiarizmus ideje alatt a legtöbb magyar nyelvű médiumban sokkal hangsúlyosabban jelenik meg, leginkább az új, önálló Szlovákia létrejötte okán kialakult nemzetközi aggodalom miatt. A felvidéki magyarok számára az alternatív oktatás és a magyar helységnévtáblák eltávolításának korában a konszenzusteremtés hangja is tudott lenni. Íme néhány újságcikk a ’90-es évekből, ami ezt példázza.

 

  

Új Szó, 1993. február 17., szerda

 hirdetes_810x300  

A környező országok sajtóján kívül a tekintélyes hírügynökségek is beszámoltak Michal Kováč szlovák államfővé történt megválasztásának körülményeiről, és egyúttal értékelték is ezt a Pozsony szempontjából fontos eseményt:

PRÁGA – (…) A tudósítók véleménye megegyezett abban, hogy a szlovák elnök garanciát jelent a Csehország és Szlovákia közti együttműködés folytatására. (…)

BUDAPEST – Szabad György, az Országgyűlés elnöke fontos és üdvözlendő eseménynek minősítette azt, hogy a Szlovák Köztársaságnak van államfője. (…) Leszögezte: Michal Kováč alkotmányos úton történt elnökké választása remélhetőleg azt vetíti előre, hogy Magyarország északi szomszédjánál megszilárdul az alkotmányos rend és teljesülnek a demokratikus beállítottságú szlovák polgárok Michal Kováč elnökké választásához fűzött ez irányú reményei.

BONN – „Nem lesz bábu” – ezzel a címmel közölte a Frankfurter Allgemeine Zeitung tegnap a szlovák elnökválasztással kapcsolatos kommentárját. A lap tudósítója szerint végre betetőzött az egypártrendszerre épülő szlovák államiság megteremtésének folyamata. (…) Az AP hírügynökség szemleírója szerint Michal Kováč olyan 5 milliós szegény állam köztársasági elnöke lett, amelyre súlyos teherként nehezedik a kommunista korszakból örökölt elmaradott iparszerkezet és a nagymértékű munkanélküliség.

 

 

Új Dunántúli Napló, 1993. március 3, szerda (Forrás: Hungaricana.hu)

Kedden délelőtt  a  pozsonyi Vigadó épületében letette az alkotmányos esküt Michal Kovác, a Szlovák Köztársaság elnöke. A 63 éves szlovák államfőt jelentős többségi szavazattal február 15-én választotta meg köztársasági elnökké a szlovák parlament. Michal Kovác beiktatásának  ünnepi  eseményére  Pozsonyba érkezett Göncz Árpád magyar államfő, Václav Havel, a  Cseh  Köztársaság  elnöke, Thomas Klestil osztrák, és Lech Walesa lengyel államfő.

 

 

Új Dunántúli Napló, 1993. Június 8. (Forrás: Hungaricana.hu)

„Hosszú még az út, amíg Közép-Kelet-Európa országai elérik a gazdasági jólét és a társadalmi béke európai szintjét. (…)” – mondta II. János Pál pápa Michal Kováč szlovák köztársasági elnöknek, aki hivatalos látogatásra érkezett Rómába, de első útja a Vatikánba, a pápához vezetett. A pápa arra intette vendégét, hogy Szlovákia törekedjék őszintén az etnikai békére, a nemzetiségek békés együttélésére és az európai beilleszkedésre.

 

 

Új Szó, 1993. szeptember 27., hétfő

A Die Weltwoche című svájci hetilap legújabb számában terjedelmes interjút közölt Michal Kováč szlovák köztársasági elnökkel. (…) Kitért a kisebbségi politikára is, amely, mint mondotta, az európai normákhoz igazodik. Ha valami hibát követünk el, azt megpróbáljuk helyrehozni, hangsúlyozta. A magyar pártok Strasbourgba küldött levelével kapcsolatban a következőket jegyezte meg: a kisebbségi politikának számos oldala van. Lehet részletekről beszélni, mint például a kétnyelvű helységnévtáblák szükségtelen eltávolításáról ott, ahol a magyar kisebbség él. Ez valóban ostobaság volt. (…)

 

 

MTI, 1995. május 23., Michal Kováč a magyar-szlovák alapszerződéssel kapcsolatban (Forrás: MTI-archívum) 

„… Szlovákiában is megvannak a feltételei annak, hogy olyan országként büszkélkedhessünk önmagunk és majd a világ előtt is, mely országban végső soron jó a többségi nemzet és a kisebbségek együttélése, ahol a kisebbségek is otthon érezhetik magukat, elvégre ez az ő hazájuk is.,,

 

 

MTI, 1995. május 23. (Forrás: MTI-archívum)

,,Szívből vallott meggyőződésem szerint a magyar és a többi nemzetiség elemi érdekének tekinti a szlovák nyelv elsajátítását, ugyanakkor – természetes módon – meg kívánja őrizni, művelni kívánja saját anyanyelvét is. Mindkét nyelv oktatásának állapota okkal nyugtalanítja a szakembereket (…) Az államnyelv védelmének semmilyen körülmények között sem láthatja kárát a kisebbségek anyanyelvének, művelődésének és identitásának megőrzését célzó akarat.,,

 

 

MTI, 1995. November 27. Michal Kováč és Vladimír Mečiar interjúja a BBC-ben, (Forrás MTI-archívum)

Kovác a BBC-ben kijelentette: arra is ,,felkészültem, hogy erőszakkal eltávolíthatnak a posztomról. Meggyőződésem azonban, hogy előbb vagy utóbb Szlovákiában is győz a demokrácia, a szabadság és az igazság.,,

 

 

Új Szó, 1998. január 26., hétfő (forrás: Hungaricana.hu) 

Lőcse. Michal Kováč elnök szerint  a 11 államfő csúcstalálkozója kiváló bizonyíték volt arra, hogy a külföld nem esküdött össze Szlovákia ellen. Kiemelte: senki nem ignorálja az országot, bár a Mečiar-kormány gyakran ezzel magyarázza külpolitikai elszigetelődését. (…) Michal Kováč megköszönte vendégeinek azt a támogatást, amelyet megbízatásának öt éve alatt nyújtottak neki. Az államfők szombati közös sajtóértekezletén valamennyi vendég nagyra értékelte a szlovák elnöknek a szlovákiai demokrácia építésében játszott szerepét, és elismerően szóltak Európa iránti elkötelezettségéről is.

 

Körkép.sk

Nyitókép: sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!