„Michal Kováč elnök, az Ön tetteiért, az Ön felelős döntéseiért és az Ön ország jövőjéért folytatott küzdelemért Szlovákia minden polgára nevében szeretnék köszönetet mondani. Tisztelet és becsület emlékének. „

 

-ezekkel a szavakkal búcsúzott az önálló Szlovákia első köztársasági elnökétől a pozsonyi Szent Márton-dómban későbbi utódja, Andrej Kiska köztársasági elnök. Michal Kováč 86 éves korában hunyt el október 5-én, szerdán a Szent-Mihály kórházban Pozsonyban.

 

Michal Kováč becsületes döntései, és ahogy végrehajtotta feladatait államfőként, részesei lettek az önálló, szabad és demokratikus Szlovákia történelmének, amely részese lett az egyesült Európának, emelte ki Kiska az egykori államfő érdemeit.

 

Igaz, hogy Kováč elnök nagy küzdelme az ország szívéért és jelleméért már  két évtizede történt. Igaz, hogy a gonosz, amellyel küzdött, azt politikailag már legyőztük. Mint közösség, ezzel a rosszal nem tudtunk leszámolni . Az elnök fiának elrablása, egy fontos tanú meggyilkolása és más bűncselekmények, igazságtalanságok és jogtalanságok büntetlenül maradtak, emlékeztetett az államfő.

 hirdetes_300x300  

 

Kiska úgy gondolja, hogy két évtized után is kötelességünk leszámolni a rosszal:

 

„Kötelességünk leszámolni Szlovákia történelmének ezzel a fejezetével nem csak azért, mert ennyivel tartozunk Michal Kováčnak. Azért is, mert ezzel magunknak is tartozunk, az országunknak, a közösségünknek”.

 

-szólított fel az államfő, hozzátéve, hogy „senki közülünk, akik felelősek a közügyekért, nem tekinthetik múltnak a mečiarizmus bűntetteit, amelyet inkább békén kell hagyni”.

 

 

Az elnök emlékeztetett, hogy a múltat megváltoztatni már nem tudjuk, de megvan bennünk az erő, hogy a múlt méltatlanságait kijavítsuk. Megvan bennünk az erő hogy úgy intézzük a közügyeket, hogy minden évben jobb híreket írjunk a köztársaság állapotáról. Ezzel Kiska szerint pont olyan embereknek mutatjuk ki tiszteletünket, mint amilyen Michal Kováč államfő volt, és nem csak ma, amikor elbúcsúzunk tőle, de életünk minden napján, a kézzelfogható tettekkel és helyes döntésekkel.

 

webnoviny.sk
kép:  SITA/Marko Erd

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!