A tízéves kötelező iskolalátogatást 12 évessel váltja fel az oktatási minisztérium. A gyerekek így a kötelező műveltség megszerzését már öt éves korukban megkezdenék, és 17 évesen fejeznék be.

 

A változtatások közé tartozna a gyerekek otthoni oktatása

 

Nemcsak a kötelező iskolalátogatást változtatnák meg, hanem az alapiskolákon az alsó és felső tagozat összetétele is. Az alsó tagozatba tartozna az első öt osztály, a felsőbe pedig a maradék négy.

 

 hirdetes_810x300  

Az öt éves gyerekek számára kötelezően bevezetnének legalább az egy éves előkészítő programot, mely véleményük szerint elősegítené a gyerekek optimális fejlődését. Az öt évesen kezdődő kötelező oktatást pedig két formában valósítanák meg: vagy az általános iskolák előkészítő évfolyamaiban, vagy az óvodák utolsó évfolyamában.

 

education, childhood, people, homework and school concept - bored student boy reading book or textbook at home
Fotó: hu.123rf.com

 

A változások közé tartozna az az újítás is, miszerint a gyerek otthon is tanulhatna. A szülők, akik úgy döntenek, hogy az oktatásnak ezt a módszerét választják, azok vagy maguk tanítanák az alsó tagozatos gyerekeiket, vagy szakértők segítségével. A házi tanítás minőségét pedig az az iskola garantálná, ahová a gyerek be van íratva.

 

 „A házi tanítással szemben az iskola nemcsak ellenőrző szerepet töltene be, de ő biztosítaná a szülők és a gyerekek számára a szükséges tananyagot és a szakmai támogatást is”

 

javasolja a minisztérium.

 

A minisztérium javaslata szerint az értékelésen is változtatni kell. A mostani jegyeket inkább a más, leíró értékelések váltanák fel, melyek segítségével össze lehetne hasonlítani a diák eredményei a korábbi állapottal.

 

Forrás: teraz.sk

Nyitókép: oxfordsience.org

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!