A mai nap véget ért a fokozódó tanársztrájk Szlovákiában, mellyel a Szlovák Tanári Kezdeményezés (ISU) pedagógusai tüntettek a jobb oktatásügyi feltételekért, azonban a harccal továbbra sem kívánnak felhagyni. Erről Vladimír Crmoman, a kezdeményezés tagja tájékoztatta a nyilvánosságot, miután az oktatásügyi minisztériumtól a pénzügyminisztériumig meneteltek.

 

Kevés tanár csatlakozott

 

A Szlovák Tanári Kezdeményezés (ISU) szerint a sztrájkkal sikerült felhívni a figyelmet az ágazatot érintő problémákra, és a tanárok is láthatják, hogyan reagálnak a kormány tagjai. Az ISU pedagógusait segíti az a tudat is,hogy az oktatásügy problémáit meg kell oldani. Állításuk szerit a sztrájk sikerességét csak idővel lehet majd értékelni, ugyanakkor tevékenységük nélkül nem keletkezett volna feszültség a társadalomban.

 

 hirdetes_300x300  

Branislav Kočan ISU-tag elmondása szerint azért is hagytak fel a sztrájkkal, mert egyre kevesebben kapcsolódtak be. Úgy látja, hogy az elejétől kezdve egy megfélemlítő kampánnyal néztek szembe az állam részéről. Azokkal is beszélgettek, akik nem kacsolódtak be a sztrájkba: a tanárok támogatásukról biztosították őket, de nem tartották megfelelő módszernek a nyomásgyakorláshoz a sztrájkot. Kočan ugyanakkor üzent is:

 

„Az állam képviselői azt mondták, hogy csak az Szlovákiai Oktatásügyi és Tudományos Dolgozók Szakszervezeti Szövetségével (OZPŠaV) hajlandóak tárgyalni. Mosta szövetségen a sor, akinek át kellene venni a kezdeményezést.”

 

A minisztérium állítja, hogy Plavčan teljesítette az ígéretét

 

Az iskolaügyi minisztérium szerdai állásfoglalásában kiemelte, hogy Peter Plavčan iskolaügyi miniszter teljesítette ígéretét és az iskolaügy számára 206 millióval nagyobb költségvetést harcolt ki.

 

A minisztérum szerint a tanárok bérének emelésére vonatkozó ígéretet is sikerült teljesíteni, túlszárnyalva a kormányprogram kereteit is. A fizetések 2017 szeptemberétől még hat százalékkal növekedhetnek. Elmondásuk szerint finanszíroznak majd különböző reformintézkedéseket is, de jut pénz a síkurzusokat és természeti iskolákat finanszírozó utalványokra is.

„Az idei 10 százalékos béremelés után lehetőség nyílik a tanárok és szakmai alkalmazottak béremelésére 2017-ben is. Az iskolaügyi minisztérium béremelési javaslata érvényben marad akkor is, ha a szakszervezeti tagoknak sikerül kialkudniuk további forrásokat a kollektív egyezkedések keretén belül.”

 

Az ISU szeptember elején kezdte meg fokozódó sztrájksorozatát, amely szeptember 13-án vette kezdetét. Akkor a kezdeményezéshez 1773 tanár és 106 iskola csatlakozott. Szeptember 21-én a munkabeszüntetés már két tanítási óra erejéig tartott, majd mindig egyel növekedett szeptember 29-én és október 7-én. A tanárok az iskolaügy finanszírozására és a nagy regionális különbségekre szerették volna felhívni a figyelmet, valamint további béremelésekért küzdöttek.

 

forrás: webnoviny.sk  borítókép: SITA/Marko Erd

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!