Az elmúlt héten több helyről is jelezték  olvasóink, hogy óriási számban lepték el katicabogarak az épületeket, udvarokat. A jelenség nem csak nálunk, hanem Magyarországon és egész Európában megfigyelhető. A jelenségért egy biológiai fegyverként Európába hurcolt ázsiai katicabogár-faj a felelős.

 

A nálunk honos hagyományos, hét pettyes katicabogár távoli ázsiai rokona, a kínai katicabogár a burgonyabogarakhoz hasonlóan tájainkon nem rendelkezik természetes ellenséggel, de vele ellentétben szándékosan honosították meg Európában – levéltetű elleni biológiai fegyverként.

 

A dolog most, úgy tűnik, visszafelé sült el. Az RTVS a következő videót tette közzé Facebook-oldalán, a felvétel Dél-Szlovákiában készült.

 

 hirdetes_300x300  

 

A kellemetlen illatú váladékot kibocsátó ázsiai katicabogarak, vagy más néven a harlekinkaticák az emberre veszélytelenek, de adott esetben csípnek is. Rajzásuk tömeges méreteket ölt, és ilyenkor, a hidegebb idő beköszöntével igyekeznek téli menedéket keresni – rendszerint falak, fák repedéseit nézik ki maguknak.

 

Aggodalomra ad okot azonban, hogy a rendkívüli alkalmazkodó képességekkel megáldott faj kezdi teljesen kiszorítani a nálunk honos hétpettyeseket. Ezen túl, a szőlészeteket is veszélyezteti. A fürtök között megbújva préseléskor váladéka keserűsége miatt tönkreteheti az egész termést.

 

A mostanában tapasztalt invázióra szinte minden európai országban akadt példa. Az alábbi videó Svédországban készült.

 

 

Körkép.sk, infoesztergom.hu

Nyitókép: Cas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!