A feljelentést Jozef Rajtár (SaS) ellenzéki képviselő tette még májusban, adócsalás gyanúja miatt.

 

A rendőrség elkezdte a bűnvádi eljárást Rajtár képviselő májusi feljelentése alapján, A Bonaparte lakáskomplexum építése során felmerülő adócsalás és biztosítási csalás gyanúja miatt.

 

A SITA hírügynökséget Katarína Svrčeková, az SaS szóvivője tájékoztatta. Rajtár feljelentését a REAL FORUM INVEST társaság terhére tette, amely törvénytelen műveletekkel és szokatlanul nagy ÁFA visszaigényléssel gazdagodhatott meg. A társaság egyik ügyvezetője abban az időben Ladislav Bašternák vállalkozó volt.

 

 hirdetes_400x285  

Rajtár nem fűz nagy reményeket a nyomozáshoz

 

„Mindannyian tudjuk, hogy Bašternák ma védett személy, ugyanis a Bonaparteban lakik Robert Fico kormányfő is. Közvetetten bizonyítja ezt az is, hogy a rendőségnek csaknem öt hónapjába tellett, mire el tudta kezdeni a büntetőeljárást. Nekem az információszerzés és azt követő elemzés néhány napig tartott, amely során rájöttem, hogy a REAL FORUM INVEST könyvelésében valami nincs rendben. Világosan látszik, hogy Bašternák nem prioritás a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség számára.”

 

-tette hozzá a képviselő, megemlítve, hogy az összegyűlt információk magukért beszélnek, nem lehet őket ignorálni.

 

„Azzal a NAKA nyíltan kiállna Bašternák mellett, ami nem felelne meg Fico kormányfőnek és  Robert Kaliňák belügyminiszternek sem. A társaságban tehát léteznie kell egy olyan látszatnak, hogy a rendőrség uralja a helyzetet. Így tehát a NAKA legalább „beleharapott” a Bonaparteba. Szeretném azt hinni, hogy ez a harapás valódi, de nem fűzök hiú ábrándokat az eljáráshoz”

 

A kormányfő is ott lakik

 

A májusi információk szerint a lakóparkot építő társaság adóhátraléka több mint két millió euró . A társaság ügyvezetője volt 2009 és 2013 között Ladislav Bašternák vállalkozó is.

 

Májusban Rajtár az alábbi indokkal tett feljelentést:

 

Ennek a cégnek több mint két millió eurós adótartozása van. Ez egy hivatalos adat, ami a Szlovák Köztársaság Pénzügyi osztályának honlapján elérhető. 2009 és 2013 között a cég hivatalos képviselője Bašternák volt. Ő az a személy, akitől Robert Fico a lakását bérli. Egy lehetséges adócsalási ügyről beszélünk, ahol fennáll a veszélye a szerevezett bűnözésnek. A belügyminiszter úr, Robert Kaliňák a parlamentben arra szólított fel, hogy tegyek feljelentést az ügyben, ezért most meg is teszem.

 

A képviselő továbbá elmondta, hogy a Real Forum Invest cégnek, és a Real Štúdio K.F.A. Bratislava cégnek, ami a Five Star Residence gyanús adóügyei miatt vált közismerté, közös gyökerei vannak.

 

Tulajdonosaikként külföldi személyek vannak feltüntetve. Mindkét cég tulajdonosa a Táj királyság állampolgára. Kin fogja az adóhivatal behajtani a tartozást?

 

– tette fel a kérdést Lajtár.

 

A vizsgálatban érintett szerveket arra kérték, hogy a bűnvádi eljárás során minden megszokott műveletet végezzenek el az okvetlenül szükséges bizonyítékok biztosítása és a körülmények tisztázása érdekében.

 

 

webnoviny.sk , Körkép.sk
kép: sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!