Egy rendőrjárőr 2012-ben Pozsonyban megállította Ladislav Bašternák vállalkozót, miután folytonos vonalnál előzőtt Bugatti Veyron típusú autójával. A szabálysértésért 150 eurós bírság és a forgalmi engedélyének elvétele fenyegette.

 

Hogy mi történt a szabálysértés kivizsgálásakor? Daniel Lipšic ex-képviselő a rendőrségi jegyzőkönyvből idézve  júniusban elmondta, hogy Bašternák kapcsolatai révén próbálta elkerülni, hogy megbírságolják. „Ő a mi emberünk” lehetett hallani a rendőrjárőr egyik tagjának telefonjában 10 perccel azután, hogy megállították a vállalkozót. A rendőrnek a dokumentum szerint a megyei kapitányság igazgatóhelyettese telefonálhatott.

 

Az egyik rendőr azonban nem értett egyet az utasítással és felhívta közvetlen felettesét, hogy nem hajlandó törvénysértésre és nem hagyja magát megfélemlíteni. Kollégájával együtt később jegyzőkönyvet írtak a belső ellenőrzési osztálynak.

 

 hirdetes_810x300  
Csak félreértés történt

 

Miután Lipšic nyilvánosságra hozta az ügyet, újra elkezdtek vele foglalkozni, melynek vizsgálata mostanra zárult le: a rendőrségi „inspekció” másodszor is leállította le az eljárást, csakúgy, mint 2013-ban.  A Denník N szerint az esetet azzal zárták le, hogy félreértés történt és szó sem volt arról, hogy a rendőröket feletteseik a vállalkozó elengedésére utasították volna.

 

Állítólag csak felmérték a helyzetet, Bašternák ugyanis panaszkodott, de nem sikerült kideríteni, hogy kinek. Amikor pedig a rendőr az mondta, hogy a „mi emberünk”, ez csak azért történt, mert félreértette felettesét és azt hitte, hogy egy „informátorról” beszél.

 

Ladislav Bašetrnák vállalkozót adócsalással gyanúsítják. Ugyanakkor  üzleti kapcsolatban állt Robert Kaliňákkal, ami miatt az ellenzék többször is megpróbálta leváltani a belügyminisztert. Robert Fico kormányfő pedig a vállalkozótól bérel lakást a Bonaparte lakóparkban.

 

aktuality.sk
Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!