A csacai és az eperjesi túlárazott autópályák ügye újra rávilágított a déli infrastruktúra elmaradottságára, és a politikai akarat hiányára, hogy ezen változtassanak. Észak és Dél, Kelet és Nyugat között megint óriási a különbség. A gyorsvonatok felszereltsége és színvonala között hatalmas különbségek vannak attól függően, hogy déli vagy északi vonalról van-e szó.

 

Az ország északi részeiben járó gyorsvonatok teljesen más minőséget nyújtanak, mint a déli vonalak gyorsai. Az előbbi esetében a Szlovák Államvasútnak meg kell küzdenie a konkurenciával, az utóbbinál hiányoznak a versenytársak – állapítja meg az Aktuality.sk a szlovák gyorsok által nyújtott szolgáltatások minőségéről írott cikkében.

 

Ahogy azt a szlovák hírportál írja, az állami vasúttársaság Pozsonyról Kassára (vagy épp fordítva) az utasokat ugyanazért az árért szállítja az északi és a déli útvonalon is – 18,72 euró. A tisztánlátás kedvéért azt már most érdemes leszögezni, hogy a déli vasútvonal A Pozsony-Zólyom-Rozsnyó-Kassa útvonalat jelöli.

 

 hirdetes_300x300  
A Pozsony - Zólyom - Kassa déli útvonal, forrás: slovakrail.sk
A Pozsony – Zólyom – Kassa déli útvonal, forrás: slovakrail.sk

 

Az északi és déli vonalon járó szerelvények színvonala összehasonlíthatatlan. Míg északon az állam a RegioJettel és a LEO Expressel is kénytelen versenyezni az utasok kegyeiért, addig délen a konkurencia hiánya miatt erre nem nagyon kényszerül rá.

 

Az észak felé haladó szerelvényeken van étkezőkocsi, mozgássérülteknek fenntartott vagon, és a másodosztályon is találhatunk olyan „extrákat”, mint az elektromos áram vagy az internetes lefedettség.

 

Jobb ha otthonról viszünk magunkkal ennivalót

 

Eközben a déli vonalak szerelvényeiről hiányzik az étkezőkocsi, a járatok felénél nincs megfelelően biztosítva a mozgássérültek utaztatása. Egy 220-as aljzat vagy a wifi pedig ritka, mint a fehér holló.

 

Az étkezés bebiztosítása nem annyira számít luxusfeltételnek, ha figyelembe vesszük, hogy Pozsonyból Kassára  5,5-6 óráig tart az út. Ha a Gemeran, Ipeľ, Domica, Poľana vagy Kras gyorsokon utazunk, jobb ha viszünk magunkkal ennivalót. Ráadásul az éjjeli járatok kivételével Besztercebányán és Zólyomban át kell szállni.

 

Így néz ki belülről egy étkezőkocsi, amit 2015-ben beígért a ZSSK a Pozsony - Zólyom és Pozsony - Kassa déli útvonalaira, forrás: slovakrail.sk
Így néz ki belülről egy étkezőkocsi, amit 2015-ben beígért a ZSSK a Pozsony – Zólyom – Kassa déli útvonalaira. Bagett helyett főt ételt szervíroznak, forrás: slovakrail.sk

 

Maga a ZSSK is elismeri, hogy a étkezési lehetőség bebiztosítása hagy némi kívánnivalót maga után.

 

„Az étkezőkocsik anyagi vonzata és kihasználtsága nem volt éppen ideális”

 

Mondta a Markízának Karol Martinček nemrég azzal, hogy a ZSSK valamilyen formában megpróbálja pótolni a hiányosságot.

 

Se wifi, se 220

 

Az állami gyorsokon névleg van internetes lefedettség, de ez nem azt jelenti, hogy működik is. Sokszor képtelenség feljelentkezni, ha sikerül, nagy eséllyel túl van terhelve, alig vagy egyáltalán nem működik.

 

Ilyen egy elsőosztályú szerelvény belülről - kénylmesnek tűnő ülések, dupla 220-as aljzat mind a két oldalon, wifi..., forrás: slovakrail.sk
Ilyen egy elsőosztályú szerelvény belülről – kénylmesnek tűnő ülések, dupla 220-as aljzat mind a két oldalon, wifi…, forrás: slovakrail.sk

 

Délen internetlefedettség egyáltalán nincs a szerelvényeken, 220-as aljzatok is csak az első osztályon kínálják magukat – egyetlen másodosztályú vagon kivételével.

 

Mozgássérültek, rokkantnyugdíjások hátrányban

 

A diákok és a nyugdíjasok ingyenes vasúti utaztatásának bevezetése óta a mozgássérültek is 60 százalékos kedvezménnyel utazhatnak. A ŤZP-igazolványok tulajdonosai azonban az állami vasúttársaság jóindulatára aligha számíthatnak, az ő utazásukat megkönnyítő kocsik hiányoznak, ezért sokan inkább az autóbusz-közlekedést választják.

 

kampan_smeru_a_zeleznic_etrend_sk
A Smer kampánya, melyben több és jobb szolgáltatást ígérnek, forrás: etrend.sk

 

Különösen igaz ez a vonal keleti végén, Besztercebányától keletre a gyorsokon ugyanis a mozgássérülteknek fenntartott szerelvények egyszerűen nem üzemelnek, ami a Rozsnyó, Tornalja, Gyetva és Losonc környéki rokkantnyugdíjas lakosokat nagy mértékben érinti.

 

„Nem mindenki képes átülni tolókocsijáról egy hagyományos ülésre, mert nagyobb helyre lehet hozzá szüksége. A hagyományos vagonokon nincs elég hely a manőverezésre, és egy normál vagonban az illemhelyen sincs elég hely”

 

illusztrálja a mozgássérültek problémáit Eva Kováčová, a Mozgássérültek Szlovákiai Szövetségének rozsnyói képviselője.

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: slovakrail.sk/illusztrációs felvétel

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!