A minap újabb taggal bővült a kormány korrupciós és visszaélési ügyeinek népes családja. Ezúttal Miroslav Lajčák külügyminiszter került a középpontba, miután a tárca egyik volt alkalmazottja részletesen beszámolt arról, hogy a soros EU-elnökségre hivatkozva hogyan költött el a minisztérium többszázezer eurót olyan dolgokra, amit más (fejlett, nyugati és gazdag) országok egy sajtótájékoztatóval elintéztek volna.

 

Az ENSZ-főtitkári pozícióra a kormányfő populista megjegyzései miatt hiába pályázó külügyminiszter ma Ficoval együtt tartott sajtótájékoztatót az üggyel kapcsoltban.

 

„Az, ami az elmúlt két-három napban történt, nem véletlen. Ez egy célzott támadás a sikeres soros EU-elnökség és Miroslav Lajčák külügyminiszter ellen”

 

idézte a kormányfő reakcióját a tárcavezetőt ért vádakra a HNonline.sk, aki szeretné, ha más országok is rendelkeznének „ilyen színvonalú” diplomatával.

 hirdetes_300x300  

 

Most komolyan? Ez csak aprópénz a többihez képest: Bašternák, Teta Anka, masszőr Kostka, Váhostav, csacai és eperjesi elkerülők, pozsonyi körgyűrű, R7 alatti telkek… Forrás: DennikN.sk
Most komolyan? Ez csak aprópénz a többihez képest: Bašternák, Teta Anka, masszőr Kostka, Váhostav, csacai és eperjesi elkerülők, pozsonyi körgyűrű, R7 alatti telkek… Forrás: DennikN.sk

 

Már megint a sajtó

 

Ahogy azt a miniszterelnöktől megszokhattuk, újra a sajtót ostorozta amiatt, hogy Lajčák egy kényes ügy miatt került a médiafigyelem középpontjába.

 

„Nincs ellenemre, hogy a nyakunkban lihegnek, de maguk nem informálnak. Maguk harcolnak ezzel a kormánnyal. Néhányan maguk közül szlovákellenes prostituáltak, és kiállok ezekért a szavakért”

 

Mondta Fico, aki saját bevallása szerint védeni fogja Szlovákia soros uniós elnökségének jó hírnevét.

 

15151327_1427859800567131_682093191_n
Fico szerint aki Lajčákot kritizálja, az a soros elnökséget kritizálja. De hogy  függ össze egyáltalán egy méregdrága logó, egy puccos gála a soros elnökség feladataival? Forrás: Sme.sk

 

Mesterséges árfelhajtás

 

A sajtó a soros uniós elnökséget előkészítő minisztériumi bizottság volt alkalmazottja, Zuzana Hlávková blogbejegyzése nyomán kezdett el foglalkozni a tárcánál történt visszaélésekkel. Hlávková elmondta, hogy az elnökség logójának ünnepélyes bemutatógálájára kiírt közbeszerzést automatikusan az Evka marketing-ügynökség nyerte meg, ami 2015-ben a Smer nyitrai kongresszusát is szervezte, sőt, a teljes programot gyakorlatilag átmásolta a gála estjére is.

 

A volt alkalmazott arra is felhívta a figyelmet, hogy Zuzana Ťapáková külső tanácsadóként történő megjelenését követően  a minisztériumi projektek költségvetését elkezdték felfújni.

 

Hlávková végül a Tranparency Internationalhoz fordult, ami indítványozta az ügy kivizsgálását a Közbeszerzési Hivatalnál, a Monopolellenes Hivatalnál és a Legfelsőbb Ellenőrző Hivatalnál is.

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: dennikN.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!