Az Állítsuk meg a Korrupciót (Zastavme korupciu) egyesülés tagjai azzal vádolják a pozsonyi Szent Mihály Kórházat, amelyet a belügyminisztérium üzemeltet, hogy túlárazva vásárolt egészségügyi felszereléseket. Az információt a Trend hetilap online kiadása tette közzé. 

 

A belügyminisztérium az információkat hamisnak nevezte.

 

Az egyesület szerint a kórház 2,8 millió eurót ráfizetett

 

  hirdetes_300x300   

A túlárazott vásárlás egy olyan tendert érint, amelyet 50 cég tárgyalt meg, végül a tenderben az E-BA tpz, Med Leader és Happy Trade vállalatok vettek részt. 2015 áprilisában győztesként az E-BA tpz-t hirdették ki, így csaknem 22,9 millió eurós megrendelést kapott. A versenyben ő kínálta a legalacsonyabb árat, de az egyesület szerint az összeg még így is eltúlzott volt.

 

 

Amikor összehasonlították 89 tétel árát a megkötött szerződés alapján, megállapították, hogy a kórház csak négy eszközt vásárolt meg olcsóbban mint más egészségügyi intézmények. A többi eszközt ára összehasonlítva az átlagárral több mint 47 százalékkal volt túlárazva. A kórháznak így 2,8 millió eurós ráfizetése keletkezett, a Trend szerint azonban az összeg még nem végleges.

 

A kórház igazgatója tagad

 

„Elutasítom, hogy politikai harcba keverjenek” mondta a kórház igazgatója, Marián Križko a pozsonyi sajtótájékoztatón. A korrupcióellenes szervezet információit „politikailag motiváltnak” jellemezte.

 

„Nem tudom, milyen motivációról beszél” mondta az egyesület igazgatója, Pavel Sibyla. Állítja, a tender a magas összeg és a nagyszámú tétel miatt keltette fel a figyelmét, ezért meg szerette volna jobban vizsgálni. A megrendelés összesen 22,7 millió eurós értékben történt, és 900 tételről volt szó, figyelmeztetett Sibyla.

 

blogsport
Az kórház épülete. forrás: blogspot.com

 

 

További információkat közölnek majd

 

„Közbeszerzésen keresztül így vásároltak 900 eszközt” – mondta Sibyla. A szervezet összehasonlította az eszközök árát a különböző egészségügyi eszközök árának adatbázisával az egészségügyi minisztérium múltjából, a központi szerződések jegyzékéből származó információkkal és a nyilvánosan hozzáférhető kereskedői árakkal. Túlárazás a tételek 50 százalékánál merült fel. Több információt későbbre ígértek.

 

 

„Az egészségügyi felszerelést olyanokkal mérték össze, amelyeknek teljesen más specifikumai és szerkezetei vannak, valamint ÁFA-mentes árakat használtak.

 

aktuality.sk
kép: dennikn.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!