Az SNS visszavonulót fújhat a megyei és a helyhatósági választások időbeli összevonásáról szóló törvényjavaslatot illetően. Andrej Danko pártelnök eddig határozottan ellenezte az ötletet, de miután a Smer és a Most-Híd egyezségre jutott a megyei vezetőkkel és képviselőkkel, álláspontját bizonytalanra változtatta – írja az Aktuality.sk.

 

A két koalíciós partner javaslata szerint 2022-től a megyei és a helyhatósági választások ugyanazon a napon zajlanának. További változás, hogy a megyeelnököket a módosítás után első körben megválasztanák – eddig második körben is meg kellett mérkőzniük, ha első körben nem szerezték meg a szavazatok 50 százalékát.

 

Az SNS tiltakozása mögött az állt, hogy a következő megyei választásokon önállóan szeretné indítani jelöltjeit, és a módosítás csökkentené a szlovák nemzetiek színeiben indulók esélyeit.

 

 hirdetes_300x300  

Anton Hrnko, az SNS alelnöke az Aktuality.sk-nak annyit mondott az üggyel kapcsolatban, „Folyamatosan tárgyalunk”.

 

Kettős hatás

 

A Smer új alelnöke, Juraj Blanár Zsolna megyei ispán a szlovák hírportálnak azt nyilatkozta, hogy a kormánykoalíció már megegyezett az egykörös választásokról és a választások időpontjáról is.

 

„Kettős hatást eredményezhet: Az emberek jobban érdeklődnek majd a megyei ügyek iránt és egyúttal befolyásolhatják azt a választáson való részvételükkel”

 

Bugár: Ezt így játszák

 

Bugár Béla szerint a módosítás nem először kerül elő, már régebben megjelent a szándék a választások egykörössé tételére. Az SNS visszakozásával kapcsolatban azt nyilatkozta

 

„Ezt így játsszák. A megegyezés egyértelmű. Talán az SNS-en belül folynak még tárgyalások. Danko, mint az SNS elnöke, már rábólintott”

 

Ellenzék nélkül nem megy

 

Mivel alkotmánymódosításról van szó, a koalíciónak szüksége lesz ellenzéki szavazatokra is: hogy átmenjen a javaslat, 90 igenlő voksra van szükség. Az SaS azonban már jelezte, hogy az ő támogatására a koalíció ne számítson.

 

Peter Osuský liberális képviselő arra figyelmeztetett, hogy az egykörös választások a szélsőséges jelöltek győzelmét segítené:

 

„Győzni így például [az urnákhoz járuló] lakosok szavazatainak 27 százalékával is lehet”

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!