A rendőrség teljes erőbedobással vizsgálja a gyanús csomagok küldésével kapcsolatos ügyet, amelyet november során az igazságügyi minisztériumra, három bíróságra és egy rendőrségi igazgatóságra küldtek el.  Tibor Gašpar rendőrfőkapitány sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a bűncselekményt terrorista bűntettként kezelik, valamint radioaktív anyagok nem megengedett gyártása és birtoklása ügyében is nyomoznak.

 

Ha sikerült előkeríteniük az elkövetőt, akkor 20 és 25 év közötti börtönbüntetésre számíthat, de akár élete végéig is elítélhetik ha kiderül, hogy terrorizmus vádjában találják bűnösnek. Radioaktív anyagok nem megengedett birtoklása miatt 3 és 10 év közötti börtönbüntetésre számíthat.

 

A gyanús csomagokat az elkövető(k) a poprádi járásbíróságra, a vágbesztercei járásbíróságra, a Pozsonyban található igazságügyi minisztériumba, a késmárki járásbíróságra és az eperjesi főigazgatóságra küldte el. A vizsgálatok alapján a csomagokba az Americium 241 nevű radionuklid is bele volt keverve (a csomagokban 20-30 gramnyi port találtak), igaz csak nyomokban, Gašpar szerint nincs szó atomtámadásról.

 

 hirdetes_400x285  

Az egyik csomagban az anyag jelenléte három, vagy négyszerese volt a természetes mennyiségnek, veszélyt azonban csak jóval nagyobb koncentráció esetén jelentene. A rendőrfőkapitány arra kérte a nyilvánosságot, hogy óvatos legyen, vonatkozik ez az állami intézmények dolgozóira is, ahol a csomagok landoltak. Szerinte nem zárhatjuk ki további csomagok érkezését sem. A küldeményeket egyébként Szlovákia területén adták fel és leveleket is tartalmaztak.

webnoviny.sk
kép: pluska.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!