Ha a képviselők befagyasztanák a béreket, egyeseknek az 700 eurós pluszbevételt jelentene.

 

A 2000 euró környékén mozgó fizetés mellett a parlamenti képviselők további 1500 euró költségjóváírást kapnak. Ezen túl egyes parlamenti tisztségekért további bónuszok járnak.

 

Tekintélyes nagyságú fizetésüket a kormány minden évben befagyasztotta, egyébként minden évben növekedne a nemzetgazdasági átlagbér alapján. A befagyasztás azonban nem teljesen azt jelenti, hogy fixálták a fizetésüket, sokkal inkább adott időre hatályon kívülre helyezték a fizetésük kiigazításáról szóló törvényt.

 

 hirdetes_300x300  

A befagyasztásról minden évben szavaznak, tehát a jövőben bármikor úgy dönthetnek, hogy véget vetnek a bérük fixálásának.

 

700 plusz

 

Miroslav Beblavý frakción kívüli parlamenti képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a képviselői bérek befagyasztása, vagyis a „valorizáció“ állandó elodázása miatt – ha egyszer feloldják a fixálást –  hirtelen fog megugrani a képviselők fizetése:

 

„Ez nem csak a közvélemény miatt problematikus, de még én sem tudnám az embereknek megmagyarázni, miért emelkedne hirtelen januártól a fizetésem 700 euróval“

 

Beblavý ezért másfajta megoldást szorgalmazott, a befagyasztáson túl a képviselői fizetés egyes részeit is megadóztatná.

 

„Így a képviselő vagy a miniszterek teljes fizetése nem növekedne, és már nem kéne befagyasztani azt. És a következő években már csak olyan mértékben nőne, mint a hétköznapi bérek”

 

mondta a képviselő, akinek javaslatát a kormány tagjai – nem meglepő módon – elutasították. Erről Beblavý csak annyit mondott,

 

„A tehetetlenség és a populizmus keveredéséről van itt szó”

 

Bugár Béla (Most-Híd) szerint például a kormánnyal szemben igencsak kritikus képviselő javaslata nem elég rendszerszintű, ezért saját javaslattal készülnek a témában.

 

Mennyit keresnek a parlamenti képviselők az egyes országokban?

 

15281849_1435906023095842_857992857_n
A fentieken túl érdemes megemlíteni az európai parlamenti képviselők havi 8213 eurós fizetését. Forrás: Aktuality.sk

 

Aktuality.sk, Körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!