Miroslav Lajčák, a Smer túlárazott logó-botrányba keveredett külügyminisztere bár nem lett az ENSZ főtitkára, jó eséllyel más fontos pozíciót tölthet majd be a világszervezetnél.

 

Habár nem sikerült főtitkárrá választatnia magát, ambícióit az ENSZ vezetésébe való bekerülésről nem adta fel a szlovák diplomata. Lajčák ugyanis jelenleg az egyetlen jelölt az ENSZ közgyűlésének elnöki posztjára.

 

„A Szlovák Köztársaság még 2003-ban beadta jelölését az ENSZ közgyűlésének elnöki posztjára, ami minden évben az ENSZ tagállamai között forog.“ – nyilatkozta az Aktuálne.sk-nak Peter Stano, a külügyi tárca szóvivője.

 

Az ENSZ közgyűlése júniusban fogja jóváhagyni az elnök személyét, ugyanakkor ebben az esetben más az eljárás, mint a főtitkár-választásnál.

 hirdetes_810x300  

 

Lajčák a Pravdá-nak megerősítette, hogy „ez már gyakorlatilag eldöntött, mivel ez olyan funkció, ahol feltétlenül betartják a regionális elvet és a geográfiai forgás elvét.“

 

Ez nem választás

 

Ebben az esetben nem beszélünk választásról, ugyanis azzal, hogy Lajčák főtitkár-jelölt is volt és a közgyűlés elnökének is jelölték, automatikusan kinevezik őt az új posztra.

 

Ez a poszt minden évben forog öt földrajzi terület között. Jelenleg Peter Thomson tölti be a tisztséget, aki az Ázsia – Csendes-óceáni téséget képviseli.

 

Az új elnök 2017 szeptemberében lép hivatalába és a Kelet-Európai régiót képviseli.

 

Aktuality.sk

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!