A parlament mentelmi bizottsága úgy döntött, hogy elkezdi a fegyelmi eljárást Igor Matovič (OĽaNO-NOVA) , Milan Mazurek és Stanislav Mizík (mindketten ĽSNS) ügyében – derült ki Richard Raši, a bizottság elnökének szavaiból. A képviselők az októberi ülésen elhangzott kijelentések miatt kerültek bajba, mindhárman el kell küldeniük álláspontjukat a bizottságnak. 

 

Matovič szerint az eljárásról 12 nem jogász döntött

 

„Ha a képviselők kifejezik sajnálatukat és bocsánatot kérnek az elhangzott kijelentésekért, akkor az ülésrend szerint az ügy lezárul. Ha ezt nem teszik meg, akkor nem csak a bizottság előtt, hanem a parlament előtt is elnézést kell kérniük. Ha ezt is elutasítják, harmadik lehetőség a bírság szabása 1000 euróig.” – mondta Raši.

Hozzátette, hogy nincs más eszköz a bizottság kezében. A nem nyilvános szavazáson Raši az eljárás megkezdése érdekében szavazott.

 hirdetes_400x285  

Matovič szerint 12 nem jogász döntött az eljárás megkezdéséről. Úgy gondolja, hogy a parlament elnökének, Andrej Dankonak (aki panaszt tett a három képviselő ellen) az a célja, hogy megfélemlítse az ellenzéket és Matovičot egy kalapba helyezze Kotlebáékkal.

Danko büntetne

 

A parlament elnöke azért nyújtott be panaszt a három képviselő ellen, mert szerinte kigúnyolták a zsidó nemzetet. Danko úgy szeretnek cselekedni, hogy a parlamentben ne legyen lehetőség egy rassz vagy nemzetiség becsmérlésére.

 

Az SNS vezetőjének nem tetszettek azok a kijelentések amelyeket az ĽSNS képviselői tettek az ülésteremben. Arról beszéltek, hogy Izraelben apartheid kormány van hatalmon. Matovič esetében Dankot az dühítette fel, hogy a házszabály-módosításról szóló tervezet tárgyalása során a koncentrációs táborokban élő zsidókhoz hasonlította az ellenzéki képviselők helyzetét a parlamentben.

Danko jelezte, hogy arra fog törekedni a koalíciós partnerekkel, hogy a képviselők felelősséggel tartozzanak a saját elhangzott kijelentéseikért a parlamentben. Elmondása szerint a képviselői mentelmi jog nem fog vonatkozni a nyilatkozatokra, amelyek büntethetőek lesznek az emberi jogok és szabadság megsértése esetén.

webnoviny.sk
kép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!