Robert Kaliňák belügyminiszter nem hozza nyilvánosságra azokat a dokumentumokat, amelyekből kiderülhet, hogyan vásárolt Ladislav Bašternák vállalkozó cégében, a B.A.Haus-ban részesedést. Az információkat a a parlament összeférhetetlenségi bizottsága is szerette volna megkapni.

 

Kaliňák csütörtökön sajtótájékoztatót tartott a belügyminisztérium 2017-es költségvetésének kapcsán. A Bašternákkal kapcsolatos kérdések után elkezdett panaszkodni az újságírókra, hogy nem számolnak be a pozitív hírekről. A Denník N és a Trend szerkesztőinek több kérdésére sem kívánt válaszolni.

 

Állítja, törvényesen üzletelt

 

 hirdetes_810x300  

„Szerkesztő asszony, ön is ember, aki előszeretettel szegi meg az alkotmányos jogokat, például az enyémet” – mondta a Trend kérdésére válaszolva.

 

„Azért, hogy szenzációt szerezzen, képes bármit megtenni” mondta a belügyminiszter hozzátéve, hogy az újságírók hozzáférte a dokumentumhoz a törvénnyel összhangban, mint mindig. A Bašternákkal való üzletelését teljesen „törvényes műveletnek” nevezte. Az esettel egyébként a rendőrség is foglalkozik: azt kutatják, hogy Kaliňák nem vásárolta-e túl olcsón a részesedést és volt-e megvesztegetés.

 

Bašternákot adócsalással gyanúsítják. A rendőrség 2014-ben leállította az ellene folytatott vizsgálatot, ami nemrég indult újra, a vállalkozó azonban még mindig nem vádlott. A miniszter elmondása szerint  nem gondolja, hogy a vizsgálat sokáig fog tartani.

 

Nem lát okot arra, hogy lemondjon

 

Kaliňáknak nem okoz gondot az sem, hogy Tibor Gašpar rendőrfőkapitány részt vett a Smer-képviselő Jozef Valocký hatvanadik születésnapját ünneplő rendezvényen. A rendőrségnek a törvény szerint teljesen függetlennek és apolitikusnak kell lennie. Valockýt egyébként a rendőrség is vizsgálja, ugyanis a nyitrai kórházban történő gyanús gazdálkodással gyanúsították meg. Nemrég a Nemzeti Onkológiai Intézet vezetőjévé léptették elő.

 

„Úgy gondolom, hogy demokrácia van, ha valaki gratulál valakinek a születésnapja alkalmából, abban nem látok semmi rosszat. Az önök találkozását bűncselekmény elkövetésével vádolt emberekkel sem vizsgálja senki. Pedig ez már túllépett egy határt. Nem tudom, mivel kapcsolatban vizsgálják, ebben az esetben nem érdekel engem” mondta Kaliňák.

 

„Az önök nagyon jó tehetsége az, hogy minden információt elferdítenek és csak arról tájékoztatnak, ami önöknek megfelel.” – tette hozzá a miniszter

 

A Focus legújabb felmérése szerint a Smer támogatottsága 23 százalék alá csökkent. Kaliňák nem lát okot arra, hogy lemondjon. Egész addig marad belügyminiszter ameddig a miniszterelnök és a koalíciós partnerek bizalmát élvezi. „Minden politikus bizalmat kap a választásokon, az enyémet világosan kifejezték, a feladatom ezt teljesíteni.”

 

forrás: dennikn.sk
kép: aktualne.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!