Peter Plavčan (SNS-jelölt) oktatásügyi miniszter megnyugodhat. A tudományos adatbázisok körül kialakult káosz után (amelynek köszönhetően a szlovákiai kutatók és tudósok nem férnek hozzá a nemzetközi adatbázisokhoz) a kormánykoalíciót azonban nem foglalkoztatja annyira a dolog, hogy elgondolkodjanak a miniszter távozásán. 

 

Plavčan nem tagja ugyan az SNS-nek, de ők jelölték a tárca élére. Anton Hrnko pártelnök állítja, még nem beszéltek a párton belül a miniszter esetleges hibájáról. „Szomorú helyzet ez, de nem tudok érdemlegesen hozzászólni. Csak pár napja történt. A pártban nem ülünk össze ötóránként, hogy mindent megbeszéljünk.”

 

A Smernek nincsenek fenntartásai

 

 hirdetes_300x300  

Január elsejétől a Szlovákiában dolgozó tudósok és kutatók elvesztették a nemzetközi tudományos adatbázisokhoz (mint például a Scopus vagy Reaxys) való hozzáférésüket, ezáltal nem tudják végezni munkájukat, nem jutnak hozzá a tudományos forrásokhoz, nincs lehetőségük publikálásra és jelentős többletköltséggel jár a hiányosságok fedezése. Az állam minimum egy éve tud a problémáról.

 

A nemzetközi szakmai cikkekhez és adatbázisokhoz való hozzáférés drága mulatság, ezért is vásárolja a minisztérium központilag, a Tudományos-műszaki információs központján (CVTI) keresztül, Európai Uniós forrásokból. A tudományos munkához nélkülözhetetlen hozzáférések évente 3,5 millió euróba kerültek. Az uniós forrás, amelynek segítségével az állam finanszírozta a költségeket, azonban 2015 év végén lezárul, a hivatalnokok és politikusok pedig nem érkeztek befejezni és jóváhagyni, pedig készültek rá – köszönhetően a márciusi választások okozta helycseréknek is.

 

Az oktatásért felelős parlamenti bizottság elnöke, Ľubomír Petrák (Smer) nem akarta elmondani, hogy a miniszter vagy az alárendeltjei hibáztak-e. A legfontosabb szerinte az, hogy sikerült megoldást találni, a tudomány  pedig működhet úgy, ahogy eddig.

 

A minisztérium miután észrevette a problémát úgy döntött, saját forrásból fizeti ki az elmaradásokat.”Az oktatásügyi tárca több problémán is dolgozik. Abban az esetben, ha több több tüzet oltunk, el kell döntetünk, hogy valamelyiknél a tűzoltás öt perccel korábban vagy később történjen, nem pedig egyszerre” – jegyezte meg Petrák.

 

Az ellenzék felháborodott

 

Az OĽaNO ellenzéki párt szerdán felszólította Robert Fico miniszterelnököt, hogy hívja vissza Plavčant a pozíciójából. „A tudományos adatbázisokhoz való hozzáférés leállítása büntetendő gondatlanság. Szintén érthetetlen, hogy a minisztérium miért uniós forrásokból próbálja fedezni a költségeket, ráadásul az utolsó pillanatban” – nyilatkozta a mozgalom egyik parlamenti képviselője, Veronika Remišová.

 

 

Szerinte a hozzáféréshez szükséges összeg alapvető részét kellene, hogy képezze a minisztérium költségvetésének. „A másik dolog néhány adatbázis és kiadó árpolitikája, mint például az Elsevier, amelyet tudósok ezre bojkottálnak, de a Harvard vagy több német egyetem is, így tüntetve a magas árak ellen” -tette hozzá.

 

„A miniszternek igyekeznie kellene kialkudni a legjobb feltételeket és olyan alternatívákat kellene keresnie, hogy a tudományos közösség a lehető legjobb körülmények között dolgozhasson.”

 

Plavčant csütörtökön az SaS is kritizálta. „Most, amikor már ég a háztető, gyorsan megoldják a problémát. Megint nem ismerjük a megoldás pontos határidejét.” – mondta a párt oktatási részlegéért felelős vezetője, Branislav Gröhling.

 

 

dennikn.sk
kép: atlas.sk

 

A tudósok haragszanak az államra, kikapcsolták a tudományos adatbázisokhoz való hozzáférésüket

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!