Ravasz Ábel (Most-Híd) romaügyi kormánybiztos szerdán Füleken találkozott Agócs Attilával, a város polgármesterével, hogy a felmerült toluol-ügyről egyeztessenek.

 

Agócs Attila a Körkép.sk-nak adott interjújában már beszélt a problémáról, miszerint egyre többen használják Füleken a nyílt utcán a „szegények kábítószerét”. Egy üveg toluol kevesebb, mint egy euróba kerül, közvetlenül belélegezve közepesen vagy erősen mérgező, az agyat és az idegrendszert károsítja, a részegséghez hasonló állapotot, nem ritkán hallucinációkat okoz.

 

„Látni kell, hogy a toluol és a szipózás egy általános jelenség, nemcsak a mi problémánk. Az utóbbi hetekben megjelent írásokban, riportokban ezt most sokan Fülekhez kötik, mert mi beszélünk róla. A leszakadó régiókban, ahol nagyobb a munkanélküliség, nagyobb a roma népesség, a főleg mélyszegénységben élő romák aránya, ott ez a jelenség mindenhol jelen van. De nem nagyon beszélnek róla, mert úgy érzik, hogy ez egy „ciki“ téma.”

Nyilatkozta portálunknak Agócs Attila.

 

 hirdetes_300x300  

Ravasz Ábel a tegnapi munkatalálkozóra meghívta a régió gyermekvédelmi illetve a közegészségügyi hivatalának alkalmazottait is, akik a problémát ismerték ugyan, de a mértéke meglepetésként érte őket.

 

A kormánybiztos facebook-bejegyzése szerint az erősebb közösségi munka, a roma civil járőrök jogköreinek kiszélesítése segíthet a probléma megoldásában. Ravasz bízik abban, hogy a megfelelő törvényi változtatásokkal illetve irányelvek elfogadásával országosan megoldhatóvá válik a probléma.

 

 

Szlovákiában kevésbé szigorúak a toluolhoz való hozzájutás feltételei. Csehországban például nem kerülhet a szabad forgalomba, csak azok vásárolhatják, akik valamilyen vállalkozói tevékenységeit igazoló dokumentummal igazolni tudják, hogy ezzel az anyaggal dolgoznak.

 

Körkép.sk

Nyitókép: teraz.sk

 

Kapcsolódó interjúnk:

 

A szegények kábítószere, avagy harcban a toluol ellen

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!