Az önmagunk és tulajdontárgyaink védelme saját, legálisan birtokolt lőfegyverrel nem ütközik törvénybe a Büntetőtörvénykönyv szerint, és aki így védekezik egy ennek megfelelő szituációban, nem követ el törvénysértést – nyilatkozta a TASR-nek Ľudovít Miklánek, a Lőfegyverek Tulajdonosainak Társulása – Legis Telum nevű szervezet tagja, Milan Kňažko esetével kapcsolatban, aki lábon lőtt egy betörőt a házában.

 

„Nehéz értékelni ezt a konkrét esetet, mert még mindig folyik a nyomozása, de épp az ilyen és ehhez hasonló esetekről szól a Büntetőtörvénykönyv 26. paragrafusa, ami kimondja, hogy az adott szituáció értékelése, a védekező fél lelki állapota és reakciója túlzott is lehet a lakóhelyén, ahol biztonságban érzi magát, ahol családját védelmezi, esetleg az éjszaka közepén keltették fel.

 

Ezért a lakhelyen illetéktelen tartózkodó vagy megjelenő másik személyre leadott lövés is a törvény szellemében jogos fegyverhasználatnak minősülhet, még ha nem is kényszerű önvédelemről van szó, vagyis a védekező [az illetéktelen személy] nem is támad rá fizikailag.”

 

Miklánek elmondta azt, hogy a törvény ezen passzusa nem különbözteti meg a fegyvereket, vagyis minden fegyvernek minősül, ami kárt tud okozni az emberi testben. Vagyis bármilyen fegyverrel lehet védekezni, akár sportlövészetre alkalmas lőfegyverrel is, azzal, hogy tisztában kell lenni a fegyver előírásszerű használatával.

 

 hirdetes_810x300  

Teraz.sk

Nyitókép: szentkoronaradio.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!