„Az az igazság, hogy nem tudok túl sokat Szlovákiáról. Amit tudok, az hogy remek termálfürdőik vannak és hogy a Szlovéniába szánt levelek gyakran itt kötnek ki és fordítva.”

 

Kezdi útibeszámolóját az amerikai Ryan Socash, akit a YouTube-on közzétett érdekes videóiról ismernek – leginkább otthon, az USA-ban. Ezúttal azonban Szlovákiáról készített egy 11 perces filmet, igaz, csak Árva környékét járta be. Amit tapaszalt, és ahogy azt értékelte, nagyon tanulságos. Több okból is.

 

Az árvai tájon keresztülhaladva operatőrével sok felvételt készítettek az öreg, lepusztult épületekről, kihalt gyártelepekről. Socash saját bevallása szerint járt már Szlovákiában, igaz, csak egy helyet ismert behatóan. Most, hogy nagyobb területen tett látogatást, meg is jegyezte a videóban:

 

 hirdetes_810x300  

„Furcsa dolog, ami még sohasem fordult velem elő, hogy itt egy ország az általam valaha látott legszebb tájakkal, de csodálatosságába belerondít egy csomó rothadó ipartelep és kommunista stílusú kockaépület. Felfoghatatlan, hogyan kerülhetnek ilyen környezetbe ennyire koszos és lepusztult épületek.”

 

 

Ilyet amerikai szem nem lát

 

A videó a lepusztult kommunista épületekre tett megjegyzés után az árvai várnál folytatódik.

 

„Ilyet amerikai szem nem lát”

 

Socash szomorúan konstatálja, hogy a vár nem látogatható (igaz, sötétedés után érkezett). Maj az Árvai Falumúzeum felé veszi az irányt, ám a hófödte hegyvidéki út eltántorította ettől. Ehelyett inkább úgy döntött, hogy az egyik helyi termálfürdőt keresi fel. Az oda vezető úton ízelítőt kap a szlovákiai közlekedési kultúrából is:

 

„Az emberek őrülten közleknek” … „Borzasztóan keskenyek az utak. Félelmetes elmenni a teherautók mellett.”

 

A videó remek betekintést nyújt mindabba, amit egy egyszerű turista, aki az ország egy kis szegletére keveredik, miképp is látja Szlovákiát. Ryan Socash egy helyen a következő következtetést vonja le:

 

„Szlovákiában nincs túl sok attraktív, szórakoztató dolog a külső szemlélő számára.”

 

Persze, ezt még az Árvai vár és a falumúzeum előtt mondta. De ami talán a felvidéki magyar embernek is szembeötlő lehet, hogy minden, ami a tetszését elnyerte, még az önálló Csehszlovákia vagy szlovák állam előtt keletkezett.

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!