Van tartozása külföldön? Hamarosan zárolhatják számláját egy új jogszabály miatt.

 

A  hitelezők a határokon túlról is behajthatják a tartozást az adósokon, akik külföldi személy felé halmoztak fel adósságot. Legalábbis az Európai Unión belül.

 

Olyan jogszabályt készítenek elő Brüsszelben, ami lehetővé teszi a jogi és természetes személyeknek, hogy bármely tagállam területén zároltassák az adós bankszámláját. Persze, többségében a nem fizető vállalatokról van szó, akik a jogi hiányosságok mögé bújva úszták meg eddig a következményeket.

 

 hirdetes_300x300  

Szlovákia várhatóan ratifikálni fogja az új szabályozást.

 

„Az adós bankszámláján a tartozás nagyságának megfelelő összeget lehet majd zárolni”

 

mondta Ingrid Ludviková, a Európai Unió Szlovákiai Képviseletének munkatársa. A zárolható rész nagyságát nem korlátozzák, de dokumentumokkal kell bizonyítani.

 

„A zárolásról szóló spekulatív jellegű beadványok kiküszöbölésére a bíróság pénzóvadékot kér [az igénylőtől] az adóst érő esetleges károk térítésére.”

 

Magarázta a szlovák igazságügyi miniszter szóvivője, Peter Bubla.

 

Az intézkedés jogi és természetes személyekre is kiterjed, de nem érvényes az adó-, vám és igazságügyi esetekre. Például, a pénzbírságok alapvetően az igazságszolgáltatás jogkörébe tartoznak.

 

A számla zárolása nem csak az adóst akadályozná meg abban, hogy hozzáférjen a pénzéhez. Leállnának az állandó átutalási megbízások és nem használhatná a hitelkártyáját sem.

 

Aktuality.sk

Nyitókép: hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!