A tizenegy évvel ezelőtti hejcei légi katasztrófa áldozataira emlékeztek meg csütörtökön. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település fölött magasodó Borsó-hegyre 2006. január 19-én zuhant le a szlovák légierő csapatszállító repülőgépe, a fedélzetén utazó 43 békefenntartó katona közül csak egy élte túl a szerencsétlenséget.

 

Nem tudunk igazságot tenni abban, hogy ki marad a földön tovább, és ki távozik korábban

 

A település központjában lévő emlékműnél megtartott kegyeleti megemlékezésen a szeretteiket elvesztő családtagok, a katonatársak, a mentésben részt vevők és a helybéliek előtt Peter Gajdoš szlovák védelmi miniszter mondott beszédet.

 

 hirdetes_810x300  

„Senki nem tudja megmondani, hogy ez a súlyos tragédia miért éppen hazánk erőit sújtotta, a sors játékszabályai nem világosak számunkra, egy dolog azonban bizonyos: az eltelt tizenegy év sem változtat semmit azon, hogy a harminckilenc férfi és a három nő halála sebet ejtett honvédségünk lelkén, ám elsősorban a hozzátartozók lelkén”

 

– hangoztatta a szlovák miniszter, aki együttérzését fejezte ki a szeretteiket elvesztőkkel. Mint mondta: az emberélet felbecsülhetetlen értékű, nem tudunk igazságot tenni abban, hogy ki marad a földön tovább, és ki távozik korábban. A fájdalom, a tehetetlenség, a valóság megváltoztatására tett próbálkozások sem teszik a helyzetet szebbé.

 

MTI fotó

 

Kifejezte köszönetét azért, hogy a magyar fél évek óta ápolja az emlékhelyet, amely örökös emléket állít a hősöknek. Ezt a hejceiknek külön is megköszönte. A hozzátartozókat arról biztosította, hogy a honvédségnél soha nem felejtik el az elvesztett katonákat, és mindig tisztelettel emlékeznek rájuk.

 

Simicskó István magyar honvédelmi miniszter úgy fogalmazott: ez a tragédia is összeköti a két nemzetet, ugyanakkor együttműködésre is sarkalja a két népet. „Történelmünk, sorsunk és jövőnk közös” – szögezte le.

 

Martin Farkaš, a szerencsétlenség egyetlen túlélő katonája (Fotó: Nový Čas)

 

A megemlékezésen ezúttal is jelen volt a szerencsétlenség egyetlen túlélő katonája, Martin Farkaš. Az emlékművet koszorúk sokasága borította be, mécsesek, gyertyák égtek. A kegyeleti megemlékezést megelőzően a tragédia helyszínén, a Borsó-hegyen emelt obeliszket a két miniszter és a két ország vezérkari főnöke, Benkő Tibor és Milan Maxim koszorúzta meg, akik a negyvenkét áldozat emlékére állított negyvenkét kopjafánál mécseseket gyújtottak.

 

Forrás: teraz.sk/mti

Nyitókép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!